Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia uchwalonaNa 23. posiedzeniu sejmu w dniach 22 - 25 sierpnia 2006 r. uchwalono ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia.W trakcie obrad nad ustawą przyjęto część poprawek zgłoszonych przez Senat. Poprawki te miały na celu przede wszystkim usunięcie technicznych błędów legislacyjnych, usunięcie nieścisłości, wyeliminowanie wątpliwości interpretacyjnych oraz zapewnienie spójności terminologicznej w ramach systemu prawa.
Ustawę przekazano Prezydentowi do podpisu dnia 25 sierpnia 2006 r. Następnie zostanie opublikowana w dzienniku urzędowym i wejdzie w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
PFPŻ aktywnie uczestniczyła w uzgodnieniach przepisów ustawy, a jej członkowie byli na bieżąco informowani o przebiegu prac. W oparciu o stanowisko przyjęte przez członków Federacji, nasi eksperci doprowadzili do przyjęcia licznych poprawek zgłaszanych przez przemysł żywnościowy, zarówno o charakterze ogólnym, jak i szczegółów technicznych.
Podczas uzgodnień PFPŻ zdołała m.in. zrealizować następujące postulaty:
- wprowadzenie kompromisowej definicji bezpieczeństwa żywności, nie uwzględniającej wartości odżywczej oraz marginalnie traktującej cechy organoleptyczne;
- doprecyzowanie definicji żywności zafałszowanej;
- uszczegółowienie katalogu kar, co umożliwia elastyczne i proporcjonalne podejście, szczególnie w zakresie drobnych, nieumyślnych wykroczeń
- jednorazowa rejestracja maszyn dystrybucyjnych bez potrzeby każdorazowego informowania o zmianie lokalizacji.
pełna lista aktualności
|