"Tak" Papieskiej Akademii Nauk dla żywności genetycznie modyfikowanejPapieska Akademia Nauk poparła żywność genetycznie modyfikowaną (GMO), podkreślając, że w stosowanej technice nie ma zagrożeń. Opublikowana właśnie rozprawa na ten temat to rezultat badań przeprowadzonych w maju z inicjatywy tej watykańskiej instytucji.Pod dokumentem podpisało się 40 naukowców - siedmiu członków Papieskiej Akademii oraz 33 ekspertów z zewnątrz.
W rozprawie podkreślono, że obecnie ponad miliard ludzi na świecie jest niedożywionych, co wymaga "pilnego rozwoju nowych systemów i technologii rolnych". Jest to tym pilniejsze - uważają badacze - ze względu na skutki przewidywanych zmian klimatycznych na świecie i redukcji zasobów wody dla rolnictwa.
Ponadto zwrócono uwagę na to, że obecne praktyki rolne nie są elementem zrównoważonego rozwoju, o czym świadczy ogromna utrata terenów pod uprawy oraz stosowanie "niedopuszczalnych ilości pestycydów prawie na całym świecie".
W świetle tej sytuacji - uznali naukowcy - właściwe zastosowanie inżynierii genetycznej i innych nowoczesnych technik molekularnych w rolnictwie przyczynia się do sprostania wyzwaniom. Nie ma - podkreślili - nic groźnego w stosowaniu inżynierii genetycznej w celu poprawy upraw.
(Źródło: PAP)
pełna lista aktualności
|