Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrosu sprzedaży polskiego drobiu poza UE należał do największych
Według danych Komisji Europejskiej z połowy października br., w okresie od stycznia do sierpnia 2010 r. Unia Europejska była eksporterem netto w sektorze drobiu, a dodatnie saldo w handlu z krajami trzecimi wzrosło do 250,2 tys. ton wobec 42,3 tys. ton w pierwszych ośmiu miesiącach 2009 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Poza granice ugrupowania wywieziono ok. 767 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu - o 21,4 proc. więcej niż przed rokiem. W strukturze geograficznej eksportu pozycję czołowego odbiorcy umocniła Rosja, która na skutek zakazu importu chlorowanego drobiu z USA zwiększyła zakupy z państw UE o 19 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym do ponad 150 tys. ton.

Największa dynamika eksportu miała miejsce w stosunku do Hongkongu, który zakupił ponad dwukrotnie więcej unijnego mięsa drobiu niż przed rokiem - 84 tys. ton. Wzrosły również znacznie wysyłki do Beninu, Ghany i Arabii Saudyjskiej. Import drobiu z UE ograniczyły natomiast w omawianym okresie br. m.in. Ukraina, Wietnam i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Handel UE z krajami trzecimi w sektorze drobiu w okresie I-VIII 2009 i 2010 r. Eksport (tony) Import (tony) Największe ilości drobiu na rynki trzecie sprzedały Francja, Holandia, Niemcy oraz Polska, która utrzymuje się w czołówce unijnych eksporterów.

Skala wzrostu sprzedaży polskiego drobiu poza UE należała do największych - zanotowano 74 proc. wzrost wobec ośmiu miesięcy 2009 r. do 61,2 tys. ton. W strukturze towarowej wysyłek z Polski dominowały mrożone odkostnione kawałki kurcząt (wzrost sprzedaży o połowę do 13 tys. ton), mrożone nogi kurcząt (ponaddwukrotny wzrost do 11,6 tys. ton), mrożone połówki lub ćwiartki z kością kurcząt (wzrost ponadtrzykrotny do 11 tys. ton), mrożone skrzydełka kurcząt (wzrost dwukrotny do 6,6 tys. ton) oraz mrożone kawałki indyków (+111 proc. do 5,9 tys. ton).

Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE od stycznia do sierpnia br. wyniósł 516,8 tys. ton i był o 12 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2009 r. Brazylia utrzymała pozycję najważniejszego dostawcy drobiu do UE, jednak przy 16 proc. niższym wolumenie wysyłek niż przed rokiem (373 tys. ton).

Mniej drobiu zakupiono również w Chile i Argentynie. Zwiększył się natomiast o 3,5 proc. import gotowanych przetworów z kurcząt z Tajlandii. Sprowadzono również więcej niż przed rokiem mięsa indyków z Izraela oraz mięsa kurcząt i indyków z Chorwacji. Według październikowych prognoz Komisji, produkcja mięsa drobiowego w krajach UE w 2010 r. wyniesie 11,94 mln i będzie o 2,3 proc. wyższa od ubiegłorocznej (11,67 mln ton). W nadchodzącym roku produkcja wzrośnie prawdopodobnie w mniejszym stopniu - o 0,3 proc. do 11,98 mln ton.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij