Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W Polsce dynamicznie rośnie popyt na drobiowe mięso
Przeciętny Polak zjada rocznie ok. 26,5 kg drobiu, czyli o 4 kg mniej niż Francuz, Niemiec i Brytyjczyk. Zdaniem ekspertów tempo wzrostu spożycia drobiu w Polsce jest dynamiczne i stale rośnie. Jeśli będzie nadal rosło w takim tempie to poziom krajów z najwyższym spożyciem w UE możemy osiągnąć już za trzy, cztery lata - informuje Rzeczpospolita.

Drób jest w Polsce bardzo popularny glównie dzięki swojej cenie. W sierpniu 1 kg tuszki kurczaka kosztował ok. 7 zł a kilogram schabu z kością  ponad 14 zł.

Jak informuje Rzeczpospolita popularność drobiu uderza w mięso wieprzowe. W roku 2009 przeciętny Polak zjadł 41,9 kg tego mięsa, o 80 dkg mniej niż w 2008 r.

(Źródło: Rzeczpospolita)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij