Jak nie dopuścić do kryzysu żywnościowego?Wysokie ceny żywności na świecie są tematem nadzwyczajnego spotkania agencji ONZ do spraw wyżywienia i rolnictwa (FAO). Zgromadzeni w Rzymie eksperci zastanawiają się, jak nie dopuścić do ponownego kryzysu żywnościowego - podaje IAR.Według FAO, ceny żywności w ciągu ostatnich 18 miesięcy wzrosły o 25 procent. I choć na przykład w Stanach Zjednoczonych w tym roku zbiory pszenicy są rekordowo wysokie, a zapasy dość duże, ceny ziarna szybko rosną.
Amerykański farmer Ray Hinton mówi, że w zeszłym roku w ogóle nie obsiał pola, bo koszt nawadniania byłby wyższy niż dochód ze zbiorów. W tym roku świetnie zarobi.
Przyczyną gwałtownego wzrostu cen jest zakaz eksportu pszenicy z Rosji, którą nawiedziły susze i pożary.
(Źródło: IAR)
pełna lista aktualności
|