Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Większa produkcja soku pomarańczowego w UE-27
W sezonie 2009/2010 produkcja soku pomarańczowego oszacowana została na ponad 107 tys. ton wobec 102,3 tys. ton w sezonie poprzednim oraz 113,7 tys. ton w sezonie 2007/08. W sumie do przetwórstwa unijni producenci dostarczyli omawianym okresie sezonu 2009/2010 około 1,42 mln ton pomarańczy wobec 1,59 mln ton w poprzednim sezonie - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Attache Reports FAS USD.

W sezonie 2009/2010 unijni importerzy sprowadzili 825 tys. ton soku pomarańczowego wobec niecałych 880, tys. ton sezon wcześniej. Największe ilości tego produktu corocznie importowane są z Brazylii oraz Szwajcarii.

W sezonie 2008/09 wolumen zakupów z Brazylii wyniósł 776,7 tys. ton, a ze Szwajcarii ponad 56 tys. ton, ponadto ponad 15 tys. ton zaimportowano z USA i 8,5 tys. ton z Kuby. W przypadku eksportu soku z państw unijnych - są to nieznaczne ilości na poziomie około 10-12 tys. ton rocznie.

W sezonie 2008/09 Unia Europejska wyeksportowała ponad 12 tys. ton z czego ponad 2 tys. ton reeksportowane były do Szwajcarii a ponad 1 tys. ton stanowiły dostawy do Norwegii i Algierii. Do konsumpcji na unijnym rynku pozostaje około 900 tys. ton soku pomarańczowego - w sezonie 2009/2010 będzie to około 920 tys. ton wobec prawie 970 tys. ton sezon wcześniej.

(Źródło:FAMMU/FAPA na podstawie: Attache Reports FAS USD)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij