Stabilizacja cen na rynku mięsa czerwonegoPo spadkach cen notowanych na przełomie czerwca i lipca br., koniec ubiegłego miesiąca przyniósł stabilizację sytuacji na rynku trzody chlewnej. W ostatnim tygodniu lipca w punktach skupu za wieprzowinę płacono przeciętnie 4,38 zł/kg, tj. o 0,2 proc. więcej w relacji tygodniowej, jednocześnie nadal o ponad 13 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - informują analitycy BGŻ.Stosunkowo stabilnie zachowuje się także rynek bydła, gdzie przeciętna cena skupu ukształtowała się na poziomie 4,30 PLN/kg, czyli o 0,1% wyższym w relacji tygodniowej, za co odpowiada przede wszystkim wzrost cen buhajów i buhajków, bowiem zarówno krowy jak i jałówki w ostatnim tygodniu lipca dość istotnie potaniały.
Z kolei na rynku drobiu utrzymują się silne tendencje wzrostowe. W czerwcu br. ceny kurcząt oscylowały w granicach 3,42 PLN/kg wobec 3,19 PLN/kg w maju br., w jeszcze większym stopniu podrożały indyki -- o ponad 8% do 4,47 PLN/kg. Pod koniec lipca br. ceny skupu brojlerów wzrosły aż o 6,5% w relacji tygodniowej do 3,52 PLN/kg, natomiast indory o niespełna 1% do 4,77 PLN/kg.
(Źródło: BGŻ)
pełna lista aktualności
|