Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyższy VAT wywinduje ceny większości produktów spożywczych
Wzrost VAT na żywność nieprzetworzoną z 3 do 5 proc. od początku 2011 roku oznacza, że podrożeją ceny większości produktów spożywczych. Stawką tą obłożone są surowce wykorzystywane przez m.in. zakłady mleczarskie i mięsne oraz piekarnie - informuje Rzeczpospolita.

Jeżeli podwyżka VAT wejdzie w życie to kilogram szynki wieprzowej podrożeje o ok. 40 groszy w porównaniu z czerwcowymi cenami, kiedy średnia cena wyniosła 21,85 zł za kg.

Jak informuje Rzeczpospolita chleb może zdrożeć natomiast od 3 do nawet 10 groszy. W czerwcu średnio bochenek kosztował 1,87 zł.

(Źródło: Rzeczpospolita, www.portalspozywczy.pl)

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij