Limity substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych - opublikowane rozporządzenie unijne
Rozporządzenie wprowadza limity zawartości zanieczyszczeń - substancji perfluoroalkilowych, w niektórych środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego:
- jajach,
- mięsie ryb,
- skorupiakach i małżach,
- mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, baranim,
- podrobach wołowych, wieprzowych, baranich i drobiowych
- mięsie i podrobach zwierząt łownych, z wyjątkiem mięsa i podrobów z niedźwiedzi
Środki spożywcze wymienione w załączniku do rozporządzenia, które zostały/zostaną zgodnie z obowiązującym prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.
Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, a stosuje się od dnia 1 stycznia 2023 r.
Źródło: Eur-Lex