w dniu 16 grudnia 2009 r. odbyły się warsztaty szkoleniowe PFPŻ ZP "Substancje dodatkowe i aromaty – wyzwania dla producentów żywności" dotyczące stosowania substancji dodatkowych i aromatów w żywności.
W trakcie warsztatów zostały przedstawione praktyczne informacje dotyczące:
-
nowych wymagań prawnych z zakresu substancji dodatkowych, które zaczną obowiązywać w 2010 r.;
-
aktualnych prac na poziomie Unii Europejskiej odnośnie nowej kategoryzacji żywności, która będzie decydująca w aspekcie możliwości dodawania substancji dodatkowych;
-
stosowania barwników syntetycznych w świetle zapisów rozporządzenia unijnego nr 1333/2008 oraz nowej opinii EFSA z dnia 12 listopada 2009 r.;
-
deklarowania substancji dodatkowych i ich funkcji technologicznych na opakowaniach wyrobów, w tym zmian dla polskich producentów wynikających z zapisów rozporządzenia nr 1333/2008, obowiązujących od stycznia 2010 r.;
-
interpretacji w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, dotyczących umieszczania rysunków owoców/warzyw na opakowaniach produktów zawierających w składzie aromaty;
-
zmian przepisów z zakresu stosowania substancji aromatycznych w produktach spożywczych;
-
znaczenia ustalonych prawnie kryteriów czystości poszczególnych substancji dodatkowych dla producentów żywności i ostatnich zmian w tym zakresie.
W czasie warsztatów była możliwość bieżącego zadawania pytań i prowadzenia dyskusji dotyczących omawianych zagadnień.
|