Program grantowy PFPŻ ZP skierowany jest do studentów stacjonarnych studiów doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach naukowych w obszarach związanych z żywnością i żywieniem.
Celem programu jest promocja prac badawczych prowadzonych w obszarze żywności i żywienia, mających praktyczne znaczenie dla przemysłu żywnościowego.
W ramach programu wyłonione zostaną trzy projekty badawcze, których autorom zostaną przyznane granty – każdy na łączną kwotę do ośmiu tysięcy zł netto, z przeznaczeniem na realizację projektu.
Adresatami programu grantowego są w szczególności doktoranci kierunków: - bezpieczeństwo i jakość żywności,
- nauki konsumenckie,
- technologia żywności,
- towaroznawstwo żywności oraz
- żywienie człowieka.
O przyznanie grantu mogą ubiegać się doktoranci ośrodków naukowych, które podpiszą z PFPŻ ZP porozumienia w tym zakresie. Zasady aplikowania określone są w regulaminie (do pobrania). Termin nadsyłania aplikacji upływa 31 grudnia 2014 r. Nadesłane dokumenty konkursowe opiniuje Komisja stypendialna, w skład której wchodzą przedstawiciele Zarządu PFPŻ oraz członkowie Rady Naukowej przy PFPŻ.
Komisja Konkursowa dokona oceny nadesłanych projektów w terminie do dnia 28 lutego 2015 r. W terminie do dnia 15 marca 2015 r. nastąpi ogłoszenie wyników Programu, natomiast wsparcie finansowe wyłonionych projektów badawczych rozpocznie się niezwłocznie po opublikowaniu wyników konkursu (nie wcześniej jednak, niż od momentu otwarcia przewodu doktorskiego) i trwać będzie do 20 miesięcy. Serdecznie zachęcamy do przystąpienia do Programu, który przyczynia się do zacieśnienia współpracy pomiędzy polskimi uczelniami, a biznesem spożywczym.
|