W dniu 29 października 2009 r. PFPŻ ZP zorganizowało seminarium pt. "Zasady funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - systemu RASFF. Rola i obowiązki przedsiębiorców" Seminarium dedykowane było pracownikom firm, zainteresowanych następującą problematyką:
- w jakich sytuacjach informacje o produktach niebezpiecznych są zgłaszane do europejskiego systemu RASFF i publikowane na stronach Komisji Europejskiej,
- kiedy rozpoczyna się wycofywanie produktu zidentyfikowanego jako niebezpieczny z rynku Unii Europejskiej,
- jaka jest rola urzędowych inspekcji w funkcjonowaniu systemu
- jaki jest udział przedsiębiorcy w podejmowanych działaniach w ramach systemu RASFF
Każdy przedsiębiorca branży spożywczej powinien znać zasady funkcjonowania systemu RASFF, ponieważ w każdej chwili konieczność wycofania może dotyczyć również jego produktu. Zrozumienie mechanizmów systemu RASFF ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania wszystkich firm żywnościowych i paszowych.
Podczas Seminarium przedstawiciel Krajowego Punktu Kontaktowego ds. RASFF mieszczącego się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym omówił wszystkie aspekty funkcjonowania systemu, a także na bierząco udzielał wyjaśnień uczestnikom.
|