Opłata cukrowa. Wnioski po pierwszych latach obowiązywania. Najnowsze orzecznictwo sądowe

Opłata od środków spożywczych, nazywana potocznie opłatą cukrową lub podatkiem cukrowym, została wprowadzona w 2020 r. (początek obowiązywania to 1 stycznia 2021 r.) w drodze nowelizacji ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym. Celem wprowadzenia daniny było promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów poprzez zniechęcanie ich do sięgania po dosładzane napoje.

Mimo, że rozdział 3a ustawy o zdrowiu publicznym, zawierający całość przepisów odnoszących się do opłaty cukrowej, nie jest nazbyt rozbudowany, a przepisy na pierwszy rzut oka wydają się jasne – w praktyce ich interpretacja budzi wątpliwości w pewnych obszarach. W związku z powyższym, jak można było się spodziewać, po wejściu w życie przepisów wprowadzających opłatę cukrową wiele podmiotów zdecydowało się na kierowanie do właściwych organów pytań o ich interpretację, aby rozwiać swoje wątpliwości szczególnie w zakresie przedmiotu opłaty, zasad jej kalkulowania, a także powstawania obowiązku zapłaty.

Polecamy artykuł „Opłata cukrowa. Wnioski po pierwszych latach obowiązywania. Najnowsze orzecznictwo sądowe", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Ada Marciniak-Becela, radca prawny i doradca podatkowy, KDCP Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego Rutkowski i Wspólnicy Sp. z o.o.

W artykule:

  • przedmiot opłaty
  • napoje podlegające opłacie
  • wysokość opłaty i zasady jej kalkulacji
  • zwroty napojów i obniżenie opłaty
  • dodatkowa opłata

Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2024:

https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435


iStock-492069278