Rozp. wykonawcze Komisji (UE) 2020/24 z dn. 13/01/2020 zezwalające na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowej żywności (Dz.Urz.UE 2020 L 8)
Rozporządzenie rozszerza możliwość stosowania nasion szałwii hiszpańskiej o dodatkowe kategorie produktów, takie jak: wyroby cukiernicze, produkty mleczne i ich analogi, lody jadalne, przetwory owocowe i warzywne, napoje bezalkoholowe, puddingi.
Ponadto zmieniono maksymalne poziomy nasion w niektórych kategoriach żywności, a także zniesiono obowiązek podawania informacji na opakowanych nasionach szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) że dzienne spożycie wynosi nie więcej niż 15 g.
Zmiana zaczęła obowiązywać od 3 lutego 2020 r.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>