Pozostałości po produkcji żywności jako pasza warunki i możliwości stosowania
Zakres wymagań, które należy spełnić, by móc uznać pozostałości poprodukcyjne za paszę, uzależniony jest od wielu czynników, w tym w szczególności surowcowej charakterystyki tych pozostałości. Ustawodawstwo przewiduje bowiem odmienne wymagania dla pozostałości niezawierających, nieskładających się oraz niezanieczyszczonych produktami pochodzenia zwierzęcego oraz pozostałości zawierających, składających się lub zanieczyszczonych ww. surowcami. Także w niektórych przypadkach istotny będzie np. rodzaj paszy, na jaki planujemy takie pozostałości przekształcić.
Polecamy artykuł "Pozostałości po produkcji żywności jako pasza warunki i możliwości stosowania", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Maria Pawłowska, prawniczka, specjalistka w zakresie prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy.
W artykule:
- wymagania dla produktów niezawierających surowców odzwierzęcych
- wymagania dla pozostałości poprodukcyjnych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435