Podatek cukrowy. Podsumowanie funkcjonowania przepisów
Z dniem 1 stycznia 2021 r. weszły w życie przepisy ustanawiające opłatę od środków spożywczych, zwaną powszechnie podatkiem cukrowym. Podatek ten został wprowadzony na mocy ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U. z 2020 r. poz. 1492 z późn. zm.), która to ustawa znowelizowała wiele kolejnych ustaw.
Główna część regulacji, wprowadzającej podatek cukrowy, zawarta jest w obowiązującej od początku bieżącego roku zmianie ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym (Dz.U. z 2021 r. poz. 183 z późn. zm.), gdzie określone zostały elementy konstrukcyjne tej daniny oraz również zasady jej poboru.
Wprowadzenie podatku cukrowego, czyli dodatkowej daniny od napojów zawierających cukier, substancje słodzące, kofeinę lub taurynę, spowodowało znaczne zmiany na rynku napojów.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>