Dowiedz się więcej o oznaczeniach geograficznych produktów – seminarium

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej nt. unijnych oznaczeń geograficznych zapraszamy do udziału w seminarium, którego organizatorem jest Komisja Europejska. Odbędzie się ono 26 września br. na terenie Targów Poznańskich w ramach targów „Smaki Regionów”. Wstęp jest bezpłatny, wymagana jest jedynie rejestracja.

Cel seminarium

Cele seminarium to:

  • podzielenie się pozytywnymi doświadczeniami z oznaczeniami geograficznymi;
  • wymiana informacji;
  • zapoznanie nowych użytkowników z zagadnieniem oznaczeń geograficznych.

Uczestnicy

Udział w wydarzeniu wezmą:

  • Marzenna Guz-Vetter – dyrektor przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.);
  • Rafał Romanowski – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
  • przedstawiciele producentów produktów z oznaczeniami geograficznymi w Polsce;
  • inni producenci i pozarządowe organizacje producentów.

Czego będzie się można dowiedzieć?

Zaproszeni eksperci wyjaśnią:

  • Czym są oznaczenia geograficzne.
  • Jak złożyć wniosek o uzyskanie oznaczeń.
  • Jak uzyskać wsparcie w ramach Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej.
  • Jakie są korzyści z oznaczeń dla producentów oraz konsumentów.

O unijnych oznaczeniach geograficznych

Unijne oznaczenia geograficzne to gwarancja jakości i unikalnego pochodzenia produktów spożywczych, win i napojów alkoholowych. Przynoszą korzyści zarówno producentom, jak i sprzedawcom i konsumentom. Jednakże w wielu państwach członkowskich UE świadomość i poziom zrozumienia oznaczeń geograficznych pozostają niskie.

Szczegóły

Seminarium odbędzie się 26 września br., w godzinach 12.00–14.30, na Scenie Głównej Targów Poznańskich, podczas targów „Smaki Regionów”.

Jak wziąć udział?

Wstęp na seminarium jest bezpłatny. Wymagana jest jedynie wcześniejsza rejestracja pod adresem: https://lm0dd9hc3vi.typeform.com/to/XPff6qmv.

Źródło: MRiRW