GLOBALG.A.P: Zrozumienie systemu i zmian tej certyfikacji może być kluczowe dla Twojego biznesu. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą ta certyfikacja
Jest to standard międzynarodowy i dobrowolny. Powstał z inicjatywy sieci detalistów zrzeszonych w europejskiej organizacji EUREP, których inicjatywą było ustalenie jednolitych procedur oraz wspólnych standardów produkcji rolnej.
Bezpośrednio z tych celów wywodzi się nazwa tego standardu brzmiąca Good Agricultural Practice, tzn. Dobre Praktyki Rolnicze. Wraz z rozwojem standardu nazwa została zmieniona na GLOBALG.A.P.
Najważniejszymi założeniami standardu jest troska o najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności, prawidłowe oznaczenie, przechowywanie i stosowanie środków ochrony roślin.
GLOBALG.A.P. jest obecnie najbardziej rozpoznawalnym na rynku standardem bezpieczeństwa żywności dla gospodarstw rolnych.
Polecamy artykuł " System certyfkacji GLOBALG.A.P", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Aleksandra Jeleń, Product Development Manager SGS Polska Sp. z o.o.
W artykule:
- Zmiany w wersjach standardu GLOBALG.A.P
- Najważniejsze zmiany wymagań
- Moduły GRASP - zmiany.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435