Opłata od środków spożywczych, czyli tzw. podatek cukrowy
Nowa opłata od środków spożywczych, która wejdzie w życie już 1 stycznia 2021 r., została wprowadzona ustawą z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów, która art. 7 wprowadziła zmiany do ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym.
Zgodnie z zapewnieniami ustawodawcy celem wprowadzenia podatku cukrowego jest:
- promowanie prozdrowotnych wyborów żywieniowych
- poprawa jakości diety poprzez ograniczenie spożycia słodkich napojów
- wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów.
Przedsiębiorcy sygnalizują jednak wiele wątpliwości dotyczących wykładni nowych regulacji, które w wielu miejscach są niewystarczająco precyzyjne.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 4/2020, dostęp dla prenumeratorów>>