Pierwszego dnia targów POLAGRA FOOD, 21 września 2004, odbyła się konferencja pt. „Przemysł żywnościowy nowych państw członkowskich UE” zorganizowana przez PFPŻ we współpracy z czasopismem „Nowe Życie Gospodarcze oraz Międzynarodowymi Targami Poznańskimi. W konferencji wzięli udział przedstawiciele kierownictwa federacji producentów żywności Polski, Czech, Słowacji i Węgier, którzy tworzą tzw. grupę V4 (federacje żywności państw Grupy Wyszehradzkiej). Na konferencji zaprezentowano podstawowe informacje odnośnie sektora żywnościowego w tych krajach. Uczestniczyli przedstawiciele polskiego przemysłu, reprezentanci firm zainteresowanych wymianą handlową z innymi krajami, które ostatnio przystąpiły do UE oraz dziennikarze. Uczestnicy otrzymali najnowszy raport PFPŻ „Polski przemysł żywnościowy na tle przemysłu UE”. Tegoroczna edycja zawiera najistotniejsze obszary wybrane z poprzednich wydań raportu, uaktualnione i uzupełnione o sektorowe i branżowe dane z państw członkowskich UE.
Po konferencji odbyło się zamknięte spotkanie czterech federacji podczas którego omówiono stanowiska poszczególnych krajów dotyczące reformy reźimu cukrowego UE, problemów w handlu z Federacją Rosyjską, zasad współpracy na forum CIAA. Ze strony PFPŻ w spotkaniu uczestniczyli A. Blikle, D. Ledworowski, A. Gantner, J. Czarnecki.
|