W dniu 5 lutego 2009 r. odbyło się zorganizowane przez PFPŻ seminarium dotyczące zmian przepisów z zakresu jakości handlowej, wprowadzonych nowelizacją ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Nowelizacja ustawy wprowadza nową definicję artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego jakościowo, a także określa wysokie sankcje karne za wprowadzanie do obrotu produktów zafałszowanych. Dobra znajomość i zrozumienie nowych przepisów mają kluczowe znaczenie dla przedsiębiorców branży spożywczej.
Prelegenci z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (p. Paweł Jaczyński) oraz z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (p. Joanna Markowska) omówili następujące tematy:
-
Zmiany wprowadzone do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych nowelizacją z dnia 24 października 2008 r., w tym: - definicja produktu zafałszowanego – jej praktyczna interpretacja - skutki nowych wymagań prawnych dla przedsiębiorców - sposób naliczania kar i dalsze konsekwencje administracyjno-prawne - możliwości odwoławcze przedsiębiorców - zmiany w innych przepisach związane z zafałszowaniem produktów i współpraca z Inspekcją Handlową
-
Nowe wymagania odnoszące się do zafałszowania produktów w praktyce: - najczęściej stwierdzane uchybienia, które mogą być traktowane jako zafałszowania w różnych branżach, m.in.: mleczarskiej, tłuszczowej, soków, wyrobów czekoladowych, win.
|