Dioksyny i dioksynopodobne PCB w produktach pochodzenia zwierzęcego - opublikowane zmiany rozporządzenia 1881/2006
W dniu dzisiejszym w Dzienniku Urzędowym UE L 274 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2002 z dnia 21 października 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych.
Zmiana rozporządzenia 1881/2006 polega na:
- ustanowieniu najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB w środkach spożywczych do tej pory nieobjętych prawodawstwem Unii w zakresie tych zanieczyszczeń, takich jak: mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, dzikiego ptactwa i jeleniowatych oraz wątroba kóz, koni i dzikiego ptactwa;
- rozszerzeniu istniejącego najwyższego dopuszczalnego poziomu tych zanieczyszczeń dotyczącego jaj kurzych na wszystkie jaja drobiowe z wyjątkiem jaj gęsich;
- wprowadzeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów w odniesieniu do mięsa z odwłoka skorupiaków, w szczególności kraba wełnistoszczypcego;
- obniżeniu dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB w mleku i produktach mlecznych.
Rozporządzenie wejdzie w życie za dwadzieścia dni (dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej), natomiast stosuje się od dnia 1 stycznia 2023 r.
Środki spożywcze wymienione w załączniku do rozporządzenia, które zostały/zostaną zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.
Link do opublikowanego rozporządzenia:
Źródło: Dziennik Urzędowy UE