Program stypendialny PFPŻ ZP był skierowany do studentów stacjonarnych studiów magisterskich i
doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach naukowych,
realizujących prace dyplomowe w
jednym z następujących obszarów tematycznych: - żywienie człowieka;
- nauki konsumenckie;
- technologia żywności;
- towaroznawstwo żywności.
Oceny prac dokonała Komisja stypendialna, w skład której weszli przedstawiciele
Rady Naukowej PFPŻ ZP oraz członkowie Zarządu PFPŻ ZP. Przy ocenie prac, Komisja stypendialna brała pod uwagę następujące kryteria:
1.
Wnioski magisterskie:
- ocena
końcowa na dyplomie inżynierskim (licencjackim)
- ocena
końcowa pracy dyplomowej
- ocena
prezentacji założeń pracy magisterskiej
- ocena
znaczenia pracy magisterskiej dla przemysłu spożywczego.
2.
Wnioski doktoranckie:
- ocena
końcowa na dyplomie magisterskim
- ocena
końcowa pracy magisterskiej
- ocena
dorobku naukowego i zawodowego kandydata
- ocena
prezentacji założeń rozprawy doktorskiej
- ocena
znaczenia rozprawy doktorskiej dla przemysłu spożywczego
W wyniku postępowania Konkursowego, na podstawie uzyskanych ilości punktów Komisja stypendialna wyłoniła 3 prace
magisterskie oraz 2 doktorskie, których autorom przyznano stypendia PFPŻ
ZP.
Tytuły
wyróżnionych rozpraw doktorskich:
1.
"Badanie porównawcze i ocena przydatności, skuteczności wybranych metod
chemicznych, fizycznych i "szybkich" testów do analizy i kontroli
tłuszczów i olejów używanych do smażenia" - praca realizowana w Szkole
Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Pani Anna Domenech
2.
"Wykorzystanie wybranych surowców roślinnych do produkcji żywności o
ukierunkowanych walorach prozdrowotnych" - praca realizowana na
Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – Pani Mirosława Teleszko
Tytuły
wyróżnionych prac magisterskich:
1.
"Zastosowanie ultradźwięków jako metody obróbki wstępnej przed różnymi
procesami technologicznymi" - praca realizowana w Szkole Głównej
Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Pani Aleksandra Fijałkowska
2.
"Porównanie składu frakcyjnego błonnika oraz innych substancji
biochemicznych w wybranych frakcjach mąki z przemiału ziarna poddanego
wstępnemu obłuszczeniu i ziarna obłuskiwanego" - praca realizowana na
Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu - Magdalena Chełczyńska
3.
"Koncepcja wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według
normy ISO 22000 w przedsiębiorstwie branży mięsnej - praca realizowana na
Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie – Pani Ilona Biczewska
|