Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Kim jesteśmy > Rada Naukowa przy PFPŻ ZP > Działania Rady Naukowej PFPŻ ZP > Program stypendialny PFPŻ ZP w latach akademickich 2011/2012 oraz 2012/2013

Rada Naukowa przy PFPŻ ZP
Statut PFPŻ
Zareklamuj się
Misja związku
Korzyści
Komisje
Struktura
Członkowie
Biuro zarządu
Dołącz do nas
Program stypendialny PFPŻ ZP w latach akademickich 2011/2012 oraz 2012/2013

Program stypendialny PFPŻ ZP był skierowany do studentów stacjonarnych studiów magisterskich i doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach naukowych, realizujących prace dyplomowe w jednym z następujących obszarów tematycznych:

  • żywienie człowieka;
  • nauki konsumenckie;
  • technologia żywności;
  • towaroznawstwo żywności.

Oceny prac dokonała Komisja stypendialna, w skład której weszli przedstawiciele Rady Naukowej PFPŻ ZP oraz członkowie Zarządu PFPŻ ZP. Przy ocenie prac, Komisja stypendialna brała pod uwagę następujące kryteria:

1. Wnioski magisterskie:

  • ocena końcowa na dyplomie inżynierskim (licencjackim)
  • ocena końcowa pracy dyplomowej
  • ocena prezentacji założeń pracy magisterskiej
  • ocena znaczenia pracy magisterskiej dla przemysłu spożywczego.

2. Wnioski doktoranckie:

  • ocena końcowa na dyplomie magisterskim
  • ocena końcowa pracy magisterskiej
  • ocena dorobku naukowego i zawodowego kandydata
  • ocena prezentacji założeń rozprawy doktorskiej
  • ocena znaczenia rozprawy doktorskiej dla przemysłu spożywczego

W wyniku postępowania Konkursowego, na podstawie uzyskanych ilości punktów Komisja stypendialna wyłoniła 3 prace magisterskie oraz 2 doktorskie, których autorom przyznano stypendia PFPŻ ZP.

 

Tytuły wyróżnionych rozpraw doktorskich:

1. "Badanie porównawcze i ocena przydatności, skuteczności wybranych metod chemicznych, fizycznych i "szybkich" testów do analizy i kontroli tłuszczów i olejów używanych do smażenia" - praca realizowana w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Pani Anna Domenech

2. "Wykorzystanie wybranych surowców roślinnych do produkcji żywności o ukierunkowanych walorach prozdrowotnych" - praca realizowana na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – Pani Mirosława Teleszko


Tytuły wyróżnionych prac magisterskich:

1. "Zastosowanie ultradźwięków jako metody obróbki wstępnej przed różnymi procesami technologicznymi" - praca realizowana w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Pani Aleksandra Fijałkowska

2. "Porównanie składu frakcyjnego błonnika oraz innych substancji biochemicznych w wybranych frakcjach mąki z przemiału ziarna poddanego wstępnemu obłuszczeniu i ziarna obłuskiwanego" - praca realizowana na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu - Magdalena Chełczyńska

3. "Koncepcja wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000 w przedsiębiorstwie branży mięsnej - praca realizowana na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie – Pani Ilona Biczewska

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij