Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Publikacje > Prawo żywnościowe - założenia do ustawy

Seminaria i Konferencje
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Prawo żywnościowe - założenia do ustawy
Tekst opracowany przez Zespół Kodyfikacyjny powołany na podstawie decyzji Zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności dla przygotowania założeń przyszłej ustawy "Prawo żywnościowe". W sześciu rozdziałach Zespół przedstawia: przepisy ogólne czyli terminologię, zasady ogólne prawa żywnościowego, główne warunki produkcji żywności, obrót rynkowy żywnością i znakowanie żywności w obrocie, odpowiedzialność w zakresie obrotu rynkowego żywnością, organy właściwe w sprawach żywności. We wstępie autorzy stwierdzają : "Ustawa Prawo Żywnościowe ma nie tylko zastąpić obowiązującą ustawę, lecz stworzyć podwaliny nowego prawa żywnościowego o charakterze publicznym, zgodnego z zasadami Konstytucji RP, uwzględniającego zobowiązania międzynarodowe i odpowiadającego aktualnym potrzebom gospodarczym.

    Członkowie PFPŻ ZP

    Dołącz do nas!
    Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
    Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
    Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
    zamknij