Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone
Obecne na rynku osłonki z przyprawami typu papirus pokryte kompozycją ziół, przypraw, warzyw i innych składników, przeznaczone do smażenia mięsa, są wykonane ze specjalnego rodzaju papieru do kontaktu z żywnością - pergaminu.
Papier pergaminowy jest bezpieczny w użyciu do pieczenia i gotowania. Zawarty w pergaminie silikon sprawia, że papier jest olejoodporny, odporny na wilgoć i wysoką temperaturę. Ponieważ wielu konsumentów stosuje obecnie diety bezolejowe, papiery do pieczenia umożliwiające przywieranie aromatycznych ziół i przypraw do różnych rodzajów mięsa bez użycia oleju stają się coraz bardziej popularne. Papiery do pieczenia mogą być używane bezpośrednio na mięsie lub mogą być kładzione na patelnię, na której będą smażone bez dodatku tłuszczu produkty mięsne.
Polecamy lekturę artykułu Marzeny Pawlickiej, ekspertki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIB - PZH z ostatniego wydania "Food-Lex">>