60 lat Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO od 60 lat opracowuje Kodeks Żywnościowy – zbiór przyjętych w skali międzynarodowej norm dla żywności i innych dokumentów wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli żywności, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe na całym świecie.
Dokumenty Komisji Kodeksu Żywnościowego wyznaczają standardy bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia. Stanowią punkt odniesienia w międzynarodowym handlu żywnością.
Polecamy lekturę artykułu pt."60 lat Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Magdalena Kowalska, główny specjalista Biura Współpracy Międzynarodowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2023 >>