EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32023R1069
Commission Regulation (EU) 2023/1069 of 1 June 2023 amending Annex II to Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council as regards maximum residue levels for bixafen, cyprodinil, fenhexamid, fenpicoxamid, fenpyroximate, flutianil, isoxaflutole, mandipropamid, methoxyfenozide, and spinetoram in or on certain products (Text with EEA relevance)
Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/1069 z dnia 1 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości biksafenu, cyprodynilu, fenheksamidu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, flutianilu, izoksaflutolu, mandipropamidu, metoksyfenozydu oraz spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG)
Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/1069 z dnia 1 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości biksafenu, cyprodynilu, fenheksamidu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, flutianilu, izoksaflutolu, mandipropamidu, metoksyfenozydu oraz spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG)
C/2023/3453
OJ L 143, 2.6.2023, p. 40–64
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
2.6.2023 |
PL |
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej |
L 143/40 |
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1069
z dnia 1 czerwca 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości biksafenu, cyprodynilu, fenheksamidu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, flutianilu, izoksaflutolu, mandipropamidu, metoksyfenozydu oraz spinetoramu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) |
13 grudnia 2022 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) acetamiprydu, biksafenu, chlorotalonilu, klofentezyny, klotianidyny, cyprodynilu, difenokonazolu, etiprolu, fenheksamidu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, fluensulfonu, fluopyramu, flutianilu, imazalilu, izoprotiolanu, izoksaflutolu, mandipropamidu, metkonazolu, metoprenu, metoksyfenozydu, protiokonazolu, pydiflumetofenu, pyrasulfotolu, pyraziflumidu, chinoksyfenu, spinetoramu, spiropidionu, tebukonazolu, tiametoksamu, trifloksystrobiny oraz trineksapaku etylu (2). |
(2) |
W załącznikach II, III oraz V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 określono najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) tych substancji z wyjątkiem etiprolu, fluensulfonu oraz pydiflumetofenu, dla których nie określono szczególnego NDP, ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) wspomnianego rozporządzenia. |
(3) |
Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie – lub ich część – nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto – zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia – Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. |
(4) |
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) ocenił ryzyko dla konsumentów i sporządził sprawozdanie naukowe (4). W przypadkach, w których Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, Unia zgłosiła Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenia (5) , (6) wobec proponowanych CXL. Dotyczy to następujących kombinacji pestycydów i produktów: acetamiprydu (wszystkie produkty), chlorotalonilu (wszystkie produkty), klofentezyny (wszystkie produkty), klotianidyny (wszystkie produkty), difenokonazolu (wszystkie produkty), etiprolu (wszystkie produkty), fenpiroksymatu (cytryny i limonki, pomarańcza olbrzymia i grejpfruty), fluensulfonu (wszystkie produkty), imazalilu (wszystkie produkty), izoprotiolanu (wszystkie produkty), metkonazolu (wszystkie produkty), metoprenu (wszystkie produkty), protiokonazolu (wszystkie produkty), pydiflumetofenu (wszystkie produkty), pyrasulfotolu (wszystkie produkty), pyraziflumidu (wszystkie produkty), chinoksyfenu (wszystkie produkty), spinetoramu (herbata, zielona, czarna), spiropidionu (wszystkie produkty), tebukonazolu (wszystkie produkty), tiametoksamu (wszystkie produkty), trifloksystrobiny (wszystkie produkty) oraz trineksapaku etylowego (wszystkie produkty). |
(5) |
Te CXL, w odniesieniu do których Unia nie zgłosiła zastrzeżenia Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów, ponieważ Urząd nie określił zagrożeń dla konsumentów w Unii, można zatem uznać za bezpieczne. Dotyczy to niektórych CXL dla biksafenu, cyprodynilu, fenheksamidu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, flutianilu, izoksaflutolu, mandipropamidu, metoksyfenozydu i spinetoramu. Wspomniane wartości CXL należy zatem włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów nieujętych w załączniku I do wspomnianego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP. W związku z tym nie należy wprowadzać żadnych zmian w odniesieniu do NDP fluopyramu. |
(6) |
Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że odpowiednie zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu. |
(7) |
Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(8) |
Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 czerwca 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-45%252FFinal%252520Report%252520CAC45%252FCompiled%2BREP22_CAC.pdf
Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatek III. Sesja 45. W formie zdalnej, 21–25 listopada oraz 12–13 i 19 grudnia 2022 r. oraz 6 lutego 2023 r.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
(4) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2022; 20(9):7521.
(5) Uwagi Unii Europejskiej do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 22/53/5: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FCRDs%252Fpr53_crd13revx.pdf.
(6) Sprawozdanie z 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP22/PR53: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP22_PR53e.pdf.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące biksafenu, cyprodynilu, fenheksamidu, fenpikoksamidu, fenpiroksymatu, flutianilu, izoksaflutolu, mandipropamidu, metoksyfenozydu oraz spinetoramu otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) |
Biksafen (R) (F) |
Cyprodynil (R) (F) |
Fenheksamid (F) |
Fenpikoksamid (R) (F) |
Fenpiroksymat (R) (F) (A) |
Flutianil |
Izoksaflutol (suma izoksaflutolu i jego metabolitu diketonitrylowego wyrażona jako izoksaflutol) |
Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) |
Metoksyfenozyd (F) |
Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A) |
||
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
(5) |
(6) |
(7) |
(8) |
(9) |
(10) |
(11) |
(12) |
||
0100000 |
OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
||
0110000 |
Owoce cytrusowe |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,5 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
2 |
|
||
0110010 |
Grejpfruty |
|
|
|
|
(+) |
|
|
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
||
0110020 |
Pomarańcze |
|
|
|
|
(+) |
|
|
0,4 |
|
0,07 |
||
0110030 |
Cytryny |
|
|
|
|
(+) |
|
|
0,5 |
|
0,02 ((*)) |
||
0110040 |
Limy/limonki |
|
|
|
|
(+) |
|
|
0,5 |
|
0,02 ((*)) |
||
0110050 |
Mandarynki |
|
|
|
|
(+) |
|
|
0,5 |
|
0,15 |
||
0110990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
(+) |
|
|
0,5 |
|
0,02 ((*)) |
||
0120000 |
Orzechy z drzew orzechowych |
|
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,05 |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,1 |
0,02 ((*)) |
||
0120010 |
Migdały |
|
0,02 ((*))(+) |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120020 |
Orzechy brazylijskie |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120030 |
Orzechy nerkowca |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120040 |
Kasztany jadalne |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120050 |
Orzechy kokosowe |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120060 |
Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120070 |
Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120080 |
Orzechy pekan |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120090 |
Orzeszki piniowe |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120100 |
Orzeszki pistacjowe |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120110 |
Orzechy włoskie |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
||
0120990 |
Pozostałe (2) |
|
0,04 |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0130000 |
Owoce ziarnkowe |
|
2 |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,15 |
||
0130010 |
Jabłka |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,3 (+) |
0,15 |
|
|
0,01 ((*)) |
(+) |
||
0130020 |
Gruszki |
|
|
6 |
|
0,3 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
(+) |
||
0130030 |
Pigwy |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,2 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
2 |
(+) |
||
0130040 |
Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,2 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
2 |
(+) |
||
0130050 |
Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,2 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
2 |
(+) |
||
0130990 |
Pozostałe (2) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0140000 |
Owoce pestkowe |
|
2 |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0140010 |
Morele |
|
|
10 |
|
0,3 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
2 |
0,2 (+) |
||
0140020 |
Czereśnie |
|
|
7 |
|
2 (+) |
0,4 |
|
|
2 |
2 |
||
0140030 |
Brzoskwinie |
|
|
10 |
|
0,3 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,3 |
||
0140040 |
Śliwki |
|
|
2 |
|
0,1 (+) |
0,01 ((*)) |
|
|
2 |
0,02 ((*)) |
||
0140990 |
Pozostałe (2) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0150000 |
Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
||
0151000 |
|
|
3 |
15 |
|
0,3 |
0,7 |
|
2 |
1 |
0,4 |
||
0151010 |
Winogrona stołowe |
|
|
|
|
(+) |
|
|
|
|
(+) |
||
0151020 |
Winogrona do produkcji wina |
|
|
|
|
(+) |
|
|
|
|
(+) |
||
0152000 |
|
|
5 |
10 |
|
0,3 |
0,3 |
|
0,01 ((*)) |
2 |
0,2 |
||
0153000 |
|
|
|
15 |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
1 |
||
0153010 |
Jeżyny |
|
3 |
|
|
0,7 (+) |
|
|
|
|
(+) |
||
0153020 |
Jeżyny popielice |
|
0,02 ((*)) |
|
|
0,5 (+) |
|
|
|
|
(+) |
||
0153030 |
Maliny (czerwone i żółte) |
|
3 |
|
|
1,5 (+) |
|
|
|
|
|
||
0153990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
||
0154000 |
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0154010 |
Borówki amerykańskie |
|
8 |
20 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
4 |
0,4 |
||
0154020 |
Żurawiny |
|
8 |
20 |
|
0,5 (+) |
|
|
|
0,7 |
0,4 (+) |
||
0154030 |
Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
|
8 |
20 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,5 |
||
0154040 |
Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
|
8 |
20 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,4 (+) |
||
0154050 |
Róża dzika |
|
3 |
5 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,4 (+) |
||
0154060 |
Morwy (czarne i białe) |
|
3 |
5 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,4 (+) |
||
0154070 |
Głóg włoski |
|
3 |
15 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,4 (+) |
||
0154080 |
Bez czarny |
|
3 |
5 |
|
0,4 (+) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,4 (+) |
||
0154990 |
Pozostałe (2) |
|
3 |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,4 |
||
0160000 |
Owoce różne z |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
||
0161000 |
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0161010 |
Daktyle |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0161020 |
Figi |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0161030 |
Oliwki stołowe |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,07 (+) |
||
0161040 |
Kumkwat |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,5 |
|
0,02 ((*)) |
||
0161050 |
Karambola |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0161060 |
Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
|
2 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0161070 |
Czapetka kuminowa |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0161990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0162000 |
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0162010 |
Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
|
|
15 |
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0162020 |
Liczi chińskie/Śliwka chińska |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
0,015 |
||
0162030 |
Marakuja/Męczennica jadalna |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
0,4 |
||
0162040 |
Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
0,5 |
||
0162050 |
Caimito |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0162060 |
Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0162990 |
Pozostałe (2) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0163000 |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0163010 |
Awokado |
|
1 |
|
0,01 ((*)) |
0,2 |
|
|
|
0,7 |
|
||
0163020 |
Banany |
|
0,02 ((*)) |
|
0,15 |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163030 |
Mango |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163040 |
Papaja |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
1 |
|
||
0163050 |
Granaty/Jabłka granatu |
|
5 |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,6 |
|
||
0163060 |
Czerymoja |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163070 |
Gujawa/Gruszla |
|
1,5 |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163080 |
Ananasy |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163090 |
Owoce chlebowca |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163100 |
Owoce duriana właściwego |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163110 |
Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0163990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0200000 |
WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0210000 |
Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
0,02 ((*)) |
||
0211000 |
|
0,06 |
0,02 ((*)) |
|
|
0,05 |
|
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
|
||
0212000 |
|
0,06 |
0,02 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0212010 |
Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0212020 |
Kartofel słodki/Batat |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
|
||
0212030 |
Pochrzyn |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0212040 |
Maranta trzcinowata |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0212990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0213000 |
|
0,09 |
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
||
0213010 |
Buraki |
(+) |
1,5 |
|
|
|
|
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
|
||
0213020 |
Marchew |
(+) |
1,5 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,5 |
|
||
0213030 |
Seler zwyczajny |
(+) |
0,3 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213040 |
Chrzan pospolity |
(+) |
1,5 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213050 |
Słonecznik bulwiasty |
(+) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213060 |
Pasternak |
(+) |
1,5 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213070 |
Korzeń pietruszki zwyczajnej |
(+) |
1,5 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213080 |
Rzodkiew zwyczajna |
(+) |
0,3 |
|
|
|
|
|
0,3 |
0,4 |
|
||
0213090 |
Kozibród porolistny/Salsefia |
(+) |
1,5 |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213100 |
Brukiew/Karpiel |
(+) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213110 |
Rzepa biała/Rzepa jadalna |
(+) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0213990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
0220000 |
Warzywa cebulowe |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0220010 |
Czosnek |
|
0,07 |
3 |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0220020 |
Cebula |
|
0,3 |
3 |
|
|
|
|
0,1 (+) |
|
0,02 ((*)) |
||
0220030 |
Szalotka |
|
0,07 |
3 |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0220040 |
Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
|
0,8 |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
7 (+) |
|
0,8 |
||
0220990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
3 |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0230000 |
Warzywa owocowe |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
||
0231000 |
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
||
0231010 |
Pomidory |
|
1,5 |
2 |
|
0,3 |
|
|
3 (+) |
0,6 |
0,06 |
||
0231020 |
Papryka roczna |
|
1,5 |
3 |
|
0,3 (+) |
|
|
1 |
2 |
0,4 |
||
0231030 |
Oberżyny/Bakłażany |
|
1,5 |
2 |
|
0,3 |
|
|
3 |
0,6 (+) |
0,05 |
||
0231040 |
Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0231990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0232000 |
|
|
0,5 |
1 |
|
0,08 |
|
|
|
0,3 |
0,06 |
||
0232010 |
Ogórki |
|
|
|
|
(+) |
0,03 |
|
0,2 |
|
|
||
0232020 |
Korniszony |
|
|
|
|
(+) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0232030 |
Cukinie |
|
|
|
|
(+) |
0,03 |
|
0,2 (+) |
|
|
||
0232990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0233000 |
|
|
0,6 |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,03 |
||
0233010 |
Melony |
|
|
|
|
|
|
|
0,5 |
0,3 |
|
||
0233020 |
Dynie olbrzymie |
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
0,3 |
|
||
0233030 |
Arbuzy |
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
0,01 ((*)) |
|
||
0233990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
0,01 ((*)) |
|
||
0234000 |
|
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0239000 |
|
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0240000 |
Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0241000 |
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0241010 |
Brokuły |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
||
0241020 |
Kalafiory |
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
|
|
||
0241990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0242000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0242010 |
Brukselka/Kapusta brukselska |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,2 |
|
|
||
0242020 |
Kapusta głowiasta |
|
0,7 |
|
|
|
|
|
3 |
|
|
||
0242990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0243000 |
|
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
25 |
|
|
||
0243010 |
Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0243020 |
Jarmuż |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0243990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0244000 |
|
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
||
0250000 |
Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0251000 |
|
0,01 ((*)) |
15 |
50 |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
25 |
|
|
||
0251010 |
Roszpunka warzywna |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
4 |
||
0251020 |
Sałaty |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
1,5 |
||
0251030 |
Endywia o liściach szerokich |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0251040 |
Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
4 |
||
0251050 |
Gorczycznik wiosenny |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
4 |
||
0251060 |
Rokietta siewna/rukola |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
4 |
||
0251070 |
Gorczyca sarepska |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
4 |
||
0251080 |
Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
4 |
||
0251990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0252000 |
|
0,01 ((*)) |
15 |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
25 |
4 |
|
||
0252010 |
Szpinak |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,9 |
||
0252020 |
Portulaka pospolita |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
||
0252030 |
Boćwina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1,5 |
||
0252990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0253000 |
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
25 |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0254000 |
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
25 |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0255000 |
|
0,01 ((*)) |
0,06 |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,15 |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0256000 |
|
0,02 ((*)) |
40 |
50 |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,05 ((*)) |
30 |
|
4 |
||
0256010 |
Trybula |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256020 |
Szczypiorek |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256030 |
Liście selera |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256040 |
Pietruszka – nać |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256050 |
Szałwia lekarska |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256060 |
Rozmaryn lekarski |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256070 |
Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256080 |
Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
|
|
|
|
|
|
|
80 |
|
||
0256090 |
Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256100 |
Estragon |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0256990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
||
0260000 |
Warzywa strączkowe |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
||
0260010 |
Fasola (w strąkach) |
|
2 |
15 |
|
0,7 (+) |
|
|
1 |
2 |
0,05 |
||
0260020 |
Fasola (bez strąków) |
|
0,08 |
0,01 ((*)) |
|
0,05 |
|
|
0,01 ((*)) |
0,3 |
0,02 ((*)) |
||
0260030 |
Groch (w strąkach) |
|
2 |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
2 |
0,02 ((*)) |
||
0260040 |
Groch (bez strąków) |
|
0,08 |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,3 |
0,3 |
0,02 ((*)) |
||
0260050 |
Soczewica |
|
2 |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0260990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0270000 |
Warzywa łodygowe |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0270010 |
Szparagi |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0270020 |
Karczochy hiszpańskie |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0270030 |
Seler |
|
30 |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
20 |
|
0,02 ((*)) |
||
0270040 |
Fenkuł włoski/Koper włoski |
|
4 |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0270050 |
Karczochy zwyczajne |
|
4 |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,3 |
|
0,02 ((*)) |
||
0270060 |
Pory |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,05 |
||
0270070 |
Rabarbar |
|
2 |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0270080 |
Pędy bambusa |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0270090 |
Rdzenie palmowe |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0270990 |
Pozostałe (2) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0280000 |
Grzyby, mchy i porosty |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0280010 |
Grzyby uprawne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0280020 |
Grzyby dzikie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0280990 |
Mchy i porosty |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0290000 |
Algi i organizmy prokariotyczne |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
0300000 |
JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH |
0,04 |
0,2 |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0300010 |
Fasola |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,5 |
|
||
0300020 |
Soczewica |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0300030 |
Groch |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
||
0300040 |
Łubin biały |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0300990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0400000 |
NASIONA I OWOCE OLEISTE |
|
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
||
0401000 |
Nasiona oleiste |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0401010 |
Siemię lniane |
0,05 |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401020 |
Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,03 |
|
||
0401030 |
Nasiona maku |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401040 |
Ziarna sezamu |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401050 |
Ziarna słonecznika |
3 |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401060 |
Ziarna rzepaku |
0,08 |
0,02 |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401070 |
Ziarna soi zwyczajnej |
0,08 |
0,3 |
|
|
|
|
0,04 |
|
0,01 ((*)) |
(+) |
||
0401080 |
Nasiona gorczycy |
0,05 |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401090 |
Nasiona bawełny |
0,3 |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
7 |
(+) |
||
0401100 |
Nasiona dyni |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401110 |
Nasiona krokoszu barwierskiego |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401120 |
Nasiona ogórecznika lekarskiego |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401130 |
Nasiona lnicznika siewnego |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401140 |
Nasiona konopi siewnych |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401150 |
Rącznik pospolity |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0401990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0402000 |
Owoce oleiste |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
||
0402010 |
Oliwki do produkcji oliwy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,06 (+) |
||
0402020 |
Nasiona palm olejowych |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0402030 |
Owoce palm olejowych |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0402040 |
Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0402990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
0500000 |
ZBOŻA |
|
|
0,01 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0500010 |
Jęczmień |
1,5 |
4 |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500020 |
Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500030 |
Kukurydza |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
(+) |
||
0500040 |
Proso zwyczajne |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500050 |
Owies zwyczajny |
0,4 |
4 |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500060 |
Ryż siewny |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
(+) |
||
0500070 |
Żyto zwyczajne |
0,05 |
0,5 |
|
0,6 |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500080 |
Sorgo japońskie |
2 |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500090 |
Pszenica zwyczajna |
0,3 |
0,5 |
|
0,6 |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0500990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0600000 |
HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
|
|
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
|
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
0,1 ((*)) |
||
0610000 |
Herbaty |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
8 |
|
|
0,05 ((*)) |
80 |
|
||
0620000 |
Ziarna kawy |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
0,05 ((*)) |
|
|
0,05 ((*)) |
0,15 |
|
||
0630000 |
Napary ziołowe z |
|
|
|
|
0,05 ((*)) |
|
|
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
|
||
0631000 |
|
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0631010 |
Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0631020 |
Ketmia szczawiowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0631030 |
Róża |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0631040 |
Jaśmin |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0631050 |
Lipa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0631990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0632000 |
|
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0632010 |
Truskawka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0632020 |
Aspalat prosty |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0632030 |
Ostrokrzew paragwajski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0632990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0633000 |
|
0,9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0633010 |
Kozłek lekarski |
(+) |
1,5 (+) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0633020 |
Żeń-szeń |
(+) |
3 (+) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0633990 |
Pozostałe (2) |
|
1,5 (+) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0639000 |
|
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0640000 |
Ziarna kakaowe |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
0,05 ((*)) |
|
|
0,06 |
0,05 ((*)) |
|
||
0650000 |
Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
|
|
0,05 ((*)) |
|
|
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
|
||
0700000 |
CHMIEL |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
15 (+) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
90 |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0800000 |
PRZYPRAWY |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810000 |
Przyprawy nasienne |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0810010 |
Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810020 |
Kminek czarny/Czarny kmin |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810030 |
Seler |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810040 |
Kolendra siewna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810050 |
Kmin rzymski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810060 |
Koper ogrodowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810070 |
Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810080 |
Kozieradka pospolita |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810090 |
Gałka muszkatołowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0810990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820000 |
Przyprawy owocowe |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0820010 |
Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820020 |
Pieprz syczuański |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820030 |
Kminek zwyczajny |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820040 |
Kardamon malabarski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820050 |
Jagody jałowca |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820060 |
Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820070 |
Wanilia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820080 |
Tamarynd |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0820990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0830000 |
Przyprawy korowe |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0830010 |
Cynamon |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0830990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0840000 |
Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0840010 |
Lukrecja |
0,05 ((*)) |
1,5 (+) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0840020 |
Imbir lekarski (10) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0840030 |
Kurkuma |
0,05 ((*)) |
1,5 (+) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0840040 |
Chrzan pospolity (11) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0840990 |
Pozostałe (2) |
0,05 ((*)) |
1,5 (+) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0850000 |
Przyprawy pączkowe |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0850010 |
Goździki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0850020 |
Kapary |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0850990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0860000 |
Przyprawy ze słupków kwiatowych |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0860010 |
Szafran |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0860990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0870000 |
Przyprawy z osnówki nasiona |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,1 ((*)) |
||
0870010 |
Kwiat muszkatołowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0870990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
0900000 |
ROŚLINY CUKRODAJNE |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
||
0900010 |
Korzenie buraka cukrowego |
0,09 (+) |
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
|
||
0900020 |
Trzcina cukrowa |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
|
0,015 |
|
||
0900030 |
Cykoria podróżnik, korzenie |
0,09 (+) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
0900990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 ((*)) |
|
||
1000000 |
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1010000 |
Towary z |
|
(+) |
0,05 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
|
|
|
0,02 ((*)) |
||
1011000 |
|
|
0,02 ((*))(+) |
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1011010 |
Mięśnie |
0,8 |
(+) |
|
0,015 |
0,02 |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1011020 |
Tłuszcz |
2 |
(+) |
|
0,015 |
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
0,3 (+) |
|
||
1011030 |
Wątroba |
4 |
(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1011040 |
Nerka |
4 |
(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1011050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
4 |
(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1011990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
(+) |
|
0,02 |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1012000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1012010 |
Mięśnie |
0,8 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,02 |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1012020 |
Tłuszcz |
2 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
0,3 (+) |
(+) |
||
1012030 |
Wątroba |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
(+) |
||
1012040 |
Nerka |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
(+) |
||
1012050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
4 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1012990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1013000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1013010 |
Mięśnie |
0,8 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,02 |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1013020 |
Tłuszcz |
2 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
0,3 (+) |
|
||
1013030 |
Wątroba |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1013040 |
Nerka |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1013050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
4 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1013990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1014000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1014010 |
Mięśnie |
0,8 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,02 |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1014020 |
Tłuszcz |
2 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
0,3 (+) |
|
||
1014030 |
Wątroba |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1014040 |
Nerka |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1014050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
4 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 (+) |
|
||
1014990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
|
||
1015000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1015010 |
Mięśnie |
0,8 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,02 |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
1015020 |
Tłuszcz |
2 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
0,3 |
(+) |
||
1015030 |
Wątroba |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 |
(+) |
||
1015040 |
Nerka |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 |
(+) |
||
1015050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
4 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 |
|
||
1015990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
1016000 |
|
|
0,02 ((*))(+) |
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
|
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
1016010 |
Mięśnie |
0,02 ((*)) |
(+) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
(+) |
|
||
1016020 |
Tłuszcz |
0,05 |
(+) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
(+) |
(+) |
||
1016030 |
Wątroba |
0,05 |
(+) |
|
|
|
|
0,2 |
|
(+) |
(+) |
||
1016040 |
Nerka |
0,02 ((*)) |
|
|
|
|
|
0,2 |
|
|
|
||
1016050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
0,05 |
(+) |
|
|
|
|
0,2 |
|
|
|
||
1016990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
(+) |
|
|
|
|
0,02 ((*)) |
|
|
|
||
1017000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1017010 |
Mięśnie |
0,8 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,02 |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
1017020 |
Tłuszcz |
2 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,015 |
0,2 |
|
0,02 ((*)) |
0,02 |
0,3 |
|
||
1017030 |
Wątroba |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 |
|
||
1017040 |
Nerka |
4 |
0,05 (+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 |
|
||
1017050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
4 |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,8 |
|
0,1 |
0,01 ((*)) |
0,2 |
|
||
1017990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*))(+) |
|
0,02 |
0,01 ((*)) |
|
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
|
||
1020000 |
Mleko |
0,2 |
0,02 ((*))(+) |
0,01 ((*)) |
0,015 |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,05 (+) |
0,02 ((*)) |
||
1020010 |
Bydło |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
|
||
1020020 |
Owce |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
|
||
1020030 |
Kozy |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
|
||
1020040 |
Konie |
|
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
|
||
1020990 |
Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
(+) |
|
||
1030000 |
Jaja ptasie |
0,05 |
0,02 ((*))(+) |
0,05 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*))(+) |
0,02 ((*)) |
||
1030010 |
Kury |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
(+) |
||
1030020 |
Kaczki |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
(+) |
||
1030030 |
Gęsi |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
(+) |
||
1030040 |
Przepiórki |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
(+) |
||
1030990 |
Pozostałe (2) |
|
(+) |
|
|
|
|
|
|
(+) |
|
||
1040000 |
Miód i pozostałe produkty pszczele (7) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,05 ((*)) |
||
1050000 |
Płazy i gady |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
1060000 |
Bezkręgowe zwierzęta lądowe |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
1070000 |
Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe |
0,02 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,05 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,01 ((*)) |
0,02 ((*)) |
||
1100000 |
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1200000 |
PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
1300000 |
PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
Biksafen (R) (F) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Biksafen – kod 1000000 oprócz 1040000: suma biksafenu i desmetylo-biksafenu wyrażona jako biksafen (F) Rozpuszczalny w tłuszczach NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo. 0213010 Buraki 0213020 Marchew 0213030 Seler zwyczajny 0213040 Chrzan pospolity 0213050 Słonecznik bulwiasty 0213060 Pasternak 0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0213100 Brukiew/Karpiel 0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0900010 Korzenie buraka cukrowego 0900030 Cykoria podróżnik, korzenie Cyprodynil (R) (F) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Cyprodynil – kod 1000000 z wyjątkiem 1020000, 1040000: cyprodynil (suma cyprodynilu i CGA 304075 (wolnego), wyrażona jako cyprodynil)\n\rcyprodynil-1020000: cyprodynil (suma cyprodynilu oraz CGA 304075 (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako cyprodynil) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych lub potwierdzających są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0120010 Migdały 0633000 c) korzeni 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0633990 Pozostałe (2) 0840010 Lukrecja 0840030 Kurkuma 0840990 Pozostałe (2) 1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 1010000 Towary z 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1015000 e) koniowatych 1015010 Mięśnie 1015020 Tłuszcz 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1015990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 1017010 Mięśnie 1017020 Tłuszcz 1017030 Wątroba 1017040 Nerka 1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1017990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Fenheksamid (F) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Fenpikoksamid (R) (F) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fenpikoksamid – kod 1000000 oprócz 1040000: X12326349 wyrażony jako fenpikoksamid (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Fenpiroksymat (R) (F) (A) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fenpiroksymat – kody 1012030, 1012040, 1013030, 1013040, 1014030, 1014040, 1015030, 1015040, 1017030, 1017040: fenpiroksymat (metabolit M-3, wyrażony jako fenpiroksymat (F)) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach (A) (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla metabolitu M-3 jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 kwietnia 2018 r., lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0110000 Owoce cytrusowe 0110010 Grejpfruty 0110020 Pomarańcze 0110030 Cytryny 0110040 Limy/limonki 0110050 Mandarynki 0110990 Pozostałe (2) 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0140010 Morele 0140020 Czereśnie 0140040 Śliwki Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0130030 Pigwy 0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0140030 Brzoskwinie 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0153010 Jeżyny 0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0154010 Borówki amerykańskie 0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0154050 Róża dzika 0154060 Morwy (czarne i białe) 0154070 Głóg włoski 0154080 Bez czarny 0260010 Fasola (w strąkach) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0153020 Jeżyny popielice 0154020 Żurawiny 0231020 Papryka roczna 0232010 Ogórki 0232020 Korniszony 0232030 Cukinie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu, metod analitycznych, metabolizmu roślin uprawianych zmianowo i rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 kwietnia 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0700000 CHMIEL Izoksaflutol (suma izoksaflutolu i jego metabolitu diketonitrylowego wyrażona jako izoksaflutol) (O) RPA 202248 to 2-cyjano-3-cyklopropyl-1-(2-metylosulfonyl-4-trójfluorometylofenyl) propan-1,3-dion. RPA 203328 to kwas 2-metansulfonyl-4-trójfluorometylobenzoesowy. Mandipropamid (wszelkie proporcje izomerów składowych) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0220020 Cebula 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 11 lipca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0231010 Pomidory 0232030 Cukinie Metoksyfenozyd (F) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0231030 Oberżyny/Bakłażany Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 czerwca 2025 r., lub – jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie – uwzględni ich brak. 0120010 Migdały 0120020 Orzechy brazylijskie 0120030 Orzechy nerkowca 0120040 Kasztany jadalne 0120050 Orzechy kokosowe 0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0120080 Orzechy pekan 0120090 Orzeszki piniowe 0120100 Orzeszki pistacjowe 0120110 Orzechy włoskie 0161030 Oliwki stołowe 0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0401090 Nasiona bawełny 0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0500030 Kukurydza 0500060 Ryż siewny 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1015020 Tłuszcz 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 2 czerwca 2025 r., lub – jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie – uwzględni ich brak. 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0130030 Pigwy 0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0140010 Morele 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina 0153010 Jeżyny 0153020 Jeżyny popielice 0154020 Żurawiny 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0154050 Róża dzika 0154060 Morwy (czarne i białe) 0154070 Głóg włoski 0154080 Bez czarny” |
((*)) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.