W dniu 21 listopada br. branżowy miesięcznik o żywności „Fresh & Cool Market” zorganizował warsztaty dla przedstawicieli świata mediów dotyczące niezwykle często poruszanego tematu jakim jest obecność substancji dodatkowych w żywności.
Warszaty cieszyły się dużym zainteresowaniem. W spotkaniu wzięło udział około dwudziestu dziennikarzy; obecni byli także przedstawiciele oraz przemysłu żywnościowego.
W czasie warsztatów dziennikarze mogli zapoznać się z najważniejszymi informacjami dotyczącymi zarówno stosowania substancji dodatkowych, jak i ich sposobów kontroli oraz wpływu na zdrowie.
Jako pierwszy głos zabrał prof. Krzysztof Krygier – kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, Wydział Nauk o Żywności z SGGW w Warszawie. W swoim wykładzie „Substancje dodatkowe: znaczenie dla konsumentów i producentów” omówił cele i zalety stosowania substancji dodatkowych do żywności oraz niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia konsumenta spowodowane brakiem tego typu dodatków (rozwój mikroorganizmów, jełczenie, itd.).
W dalszej części warsztatów omówione zostały zagadnienia związane z oceną bezpieczeństwa dla konsumenta i aspektów legislacyjnych stosowania dodatków - wykład przedstawiła mgr Joanna Gajda z Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny. Omówione zostały tu m.in. procedury dopuszczania substancji dodatkowych do użytku oraz procedury kontrolne produktów zawierających dodatki.
Warsztaty zakończyła sesja pytań i odpowiedzi, w czasie której dziennikarze mogli uzyskać odpowiedzi na najbardziej nurtujące ich pytania.
Wśród materiałów konferencyjnych znalazła się również płyta z wersją offline przygotowanej przez PFPŻ strony internetowej (www.dodatki.pfpz.pl )poświęconej substancjom dodatkowym do żywności. Na stronie można znaleźć obszerne kompendium wiedz o dodatkach zawierające między innymi słownik terminów, spis wszystkich stosowanych dodatków do żywności wraz z charakterystyką oraz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
|