Zapraszamy do lektury najnowszego wydania "Food-Lex"

W aktualnym wydaniu "Food-Lex" wybitni eksperci z myślą o czytelnikach Kwartalnika opracowali najistotniejsze informacje z zakresu prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i wyzwań środowiskowych:

  • Dwutlenek tytanu wycofany z żywności w Unii Europejskiej. Co dalej?
  • Owady jako żywność. Nowe szanse i wyzwania
  • Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część I
  • Nowe wytyczne unijne ws. nieuczciwych praktyk rynkowych. Podwójna jakość produktów
  • Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 - co, kiedy, dlaczego? Część III - Wyznaczanie trwałości produktów RTE na podstawie badań obciążeniowych z szacowaniem potencjału wzrostu
  • 42. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia (NFSDU)
  • 42. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego
  • Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone
  • Przewaga kontraktowa. Nowe przepisy, praktyka roku 2021 i perspektywy na rok 2022
  • Polskie firmy będą tracić i wypadać ze światowych łańcuchów dostaw przez wysoki ślad węglowy

Jak zawsze dostępne są stałe sekcje "Food-Lex":

  • Okresy przejściowe
  • Nowości legislacyjne
  • Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
  • Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
  • Prace legislacyjne
  • Kalendarium najważniejszych wydarzeń

Zapraszamy do lektury>>

food-lex_012022_okladka