System informacji o etykietowaniu żywności (FLIS)
21 grudnia br. Komisja Europejskiej uruchomiła na swojej stronie internetowej System informacji o etykietowaniu żywności (Food Labelling Information System - FLIS).
FLIS jest zgodny ze strategią Komisji Europejskiej w zakresie lepszego stanowienia prawa, ponieważ upraszcza funkcjonowanie sektora spożywczego. Celem systemu jest pomoc dla podmiotów działających na rynku spożywczym w określeniu obowiązkowych oznaczeń oraz informacji, które powinny znajdować się na ich produktach.
Dostęp do FLIS można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej:
System informacji o etykietowaniu żywności ułatwia prawidłowe wdrażanie odpowiednich przepisów przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze. Jest to przyjazne dla użytkownika rozwiązanie informatyczne, które umożliwia wybór określonej kategorii żywności i automatyczne pobieranie informacji dotyczących obowiązkowych oznaczeń jakie należy zamieścić na etykietach w 23 językach Unii Europejskiej. System zawiera również linki do odpowiednich przepisów prawnych i istniejących wytycznych. W sumie uwzględniono 87 różnych kategorii żywności i podano informacje z 39 rozporządzeń, 17 dyrektyw i 1 decyzji.
FLIS jest zgodny ze strategią Komisji Europejskiej w zakresie lepszego stanowienia prawa, ponieważ upraszcza funkcjonowanie sektora spożywczego. Celem systemu jest pomoc dla podmiotów działających na rynku spożywczym w określeniu obowiązkowych oznaczeń oraz informacji, które powinny znajdować się na ich produktach.
Dostęp do FLIS można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej:
System dostępny jest również w języku polskim.
Źródło: GIJHARS