Dodatki do żywności
- Aromaty dymu wędzarniczego – obecny stan prawny i perspektywy dalszego stosowania w żywności - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy (2/2024)
- Dodatki, FSMP, nowa żywność – kwestie prawne, które można konsultować z Komisją Europejską – procedury i praktyczne wskazówki - Izabela Tańska -IGI Food Law Sp. z o.o.(4/2023)
- Substancje dodatkowe i aromaty w handlu detalicznym dla konsumentów.
Wymagania prawne
- Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy (3/2023)
- Substancje dodatkowe z listy quantum satis. Zasady stosowania, ograniczenia i wyjątki - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład
Higieny - Państwowy Instytut Badawczy (1/2023)
- Dwutlenek tytanu wycofany z żywności w Unii Europejskiej. Co dalej? - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład
Higieny - Państwowy Instytut Badawczy (1/2022)
- Substancja dodatkowa, substancja pomocnicza w przetwórstwie czy składnik żywności? - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład
Higieny (3/2021)
- Składniki żywności stosowane zamiast substancji dodatkowych - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2020)
- Aspekty prawne stosowania aromatów do żywności. Część II - Joanna Gajda-Wyrębek, Marta Dmitruk - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2020)
- Aspekty prawne stosowania aromatów do żywności. Część I - Joanna Gajda-Wyrębek, Marta Dmitruk - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2020)
- Opinie Stałego Komitetu dotyczące stosowania dodatków w wyrobach piekarniczych, skorupiakach w puszkach, proszkach kakaowych - Dorota Kozłowska - Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (1/2020)
- Substancje dodatkowe w produktach mięsnych – przepisy
prawne, zasady stosowania. Część II - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład
Higieny (4/2019)
- Opinie Stałego Komitetu dotyczące stosowania dodatków do żywności w macaronach (makaronikach) oraz używania "zmrażaczy w sprayu" do czekolad i słodyczy cukrowych - Dorota Kozłowska - Polska Federacja Producentów Żywności (4/2019)
- Stosowanie enzymu asparaginazy. Wyjaśnienie Głównego Inspektora Sanitarnego (3/2019)
Substancje dodatkowe w surowych wyrobach mięsnych i produktach mięsnych – przepisy prawne, zasady stosowania.Część I - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2019)
- Opinie Stałego Komitetu UE - Dorota Kozłowska - Polska Federacja Producentów Żywności (4/2018)
- Zasada przenoszenia substancji dodatkowych
(carry-over) - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład
Higieny
(3/2018)
- Aktualne prace Unii Europejskiej w obszarze dodatków do żywności - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2017)
- Enzymy spożywcze - stan prawny w Unii Europejskiej - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład
Higieny
(1/2017)
- Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategorii środków spożywczych ujętych w rozporządzeniu 1333/2008 - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2016)
- Substancje
słodzące stosowane w produkcji żywności - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład
Higieny (1/2015)
- Glikozydy stewiolowe –
alternatywa dla cukru - Joanna
Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład
Higieny (1/2014)
- Bezpieczeństwo i rejestracja
niskokalorycznych substancji słodzących - prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka –
Glinianowicz - Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, (4/2014)
- Barwniki stosowane do żywności oraz składniki żywności o właściwościach
barwiących – przepisy prawne i aktualne prace Komisji Europejskiej - Joanna Gajda-Wyrębek - Zakład
Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy
Zakład Higieny (1/2013)
- Unijny
wykaz substancji dodatkowych do żywności – rozporządzenie Komisji nr 1129/2011
- Katarzyna Kuźma, Joanna
Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
(2/2013)
- Aspekty prawne stosowania aromatów w żywności - Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (1/2012)