W dniu 8 grudnia 2006 r. Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" zorganizowało seminarium dla sektora spożywczego, którego tematem były zmiany przepisów prawa żywnościowego i wynikające z nich konsekwencje dla producentów i importerów żywności.
Program seminarium:
10:00 |
Otwarcie Seminarium |
10:15 |
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia – zmiany sytuacji prawnej - konsekwencje dla producentów żywności, m.in.: |
|
zatwierdzanie zakładów |
|
reklama produktów dla dzieci |
|
suplementy diety i nowe wyroby |
|
identyfikowalność |
|
kary |
|
(Katarzyna Poskoczym –Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego) |
11:00 |
Przerwa na kawę |
11:15 |
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia – zmiany sytuacji prawnej - formy i kierunki działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w tym urzędowy monitoring żywności |
|
(Katarzyna Poskoczym –Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego) |
12:00 |
Panel dyskusyjny |
13:00 |
Przerwa (Lunch) |
14:00 |
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - spodziewane zmiany przepisów i wynikające z nich konsekwencje dla producentów żywności, z uwzględnieniem okresów przejściowych |
|
(dr n. med. Janusz Ciok – Instytut Żywności i Żywienia) |
|
tworzenie krajowej listy oświadczeń wg art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE |
|
(dr n. med. Janusz Ciok – Instytut Żywności i Żywienia) |
15:30 |
Panel dyskusyjny |
16:00 |
Zakończenie |
Materiały z seminarium - dostęp tylko dla uczestników seminarium
|