Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego

Obserwuje się przejście w spożyciu tradycyjnie przygotowywanych posiłków na korzyść posiłków paczkowanych i gotowych do spożycia, co przyczynia się do częstego używania kuchenek mikrofalowych.

Zwykle do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej wykorzystuje się pojemniki, które można stosować do tego celu i które nie są niszczone przez warunki nagrzewania wewnątrz kuchenki mikrofalowej. Pojemniki na żywność nadające się do kuchenki mikrofalowej mogą być wykonane ze szkła, ceramiki lub tworzywa sztucznego. Pod względem kosztów plastikowe pojemniki na żywność nadające się do stosowania w kuchence mikrofalowej są tańsze w porównaniu z pojemnikami szklanymi lub ceramicznymi.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>


105579721-1542398164495gettyimages-527117467