Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych
Od 2 kwietnia 2021 r. żywność wprowadzona do obrotu w Unii Europejskiej, w tym w Polsce, może zawierać maksymalnie 2 g izomerów tłuszczów trans na 100 g tłuszczu w żywności przeznaczonej dla konsumenta.
Przy czym ograniczenie to dotyczy izomerów produkowanych przemysłowo. Przepisy bowiem wyłączają z ww. limitu izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Limit ten obowiązuje dla żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i w żywności przeznaczonej do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego.
Przy czym ograniczenie to dotyczy izomerów produkowanych przemysłowo. Przepisy bowiem wyłączają z ww. limitu izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Limit ten obowiązuje dla żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i w żywności przeznaczonej do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>