Izomery trans kwasów tłuszczowych – obowiązuje limit zawartości w środkach spożywczych
Rozporządzenie dotyczy przemysłowych tłuszczów trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) w środkach spożywczych:
- przeznaczonych dla konsumentów finalnych
- przeznaczonych do dostarczenia do handlu detalicznego
Przepis ten ustanowił limit zawartości przemysłowych izomerów trans w ww. środkach spożywczych wynoszący 2 g na 100 g tłuszczu. Limit ten nie dotyczy izomerów trans naturalnie występujących w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto w komunikacji B2B przedsiębiorstwa muszą przekazywać informacje na temat ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności dostarczanej innym przedsiębiorstwom, jeżeli przekroczony zostanie limit 2 g w 100 g tłuszczu.
Definicje tłuszczu i tłuszczu trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) są zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011.
Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności jest weryfikowana przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Źródło: PFPŻ ZP, IJHARS