Zasadniczą część konferencji stanowiło seminarium poświęcone roli polskiego przemysłu żywnościowego w aspekcie niedalekiej integracji z Unią. Ambasador RP przy UE Jan Truszczyński otwierając spotkanie zwrócił uwagę na potrzebę prowadzenia działań promujących Polskę i jej gospodarkę w okresie akcesji, co spowodowało zaangażowanie Misji w przygotowanie konferencji. Prezes PFPŻ Zbigniew Wróbel scharakteryzował polski przemysł żywnościowy, którego udział w produkcji krajowej stanowi ponad jedną piątą. Dr Lucjan Szponar, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia przedstawił polski system nadzoru nad żywnością. jak stwierdził jakość zdrowotna polskiej żywności wzrasta, co potwierdza malejący odsetek zakwestionowanych produktów a coraz więcej zakładów wdraża system HACCP. Bezpośrednio po konferencji uczestnicy mogli w praktyce zapoznać się z wieloma krajowymi produktami wystawionymi na "europejskim stole" i przygotowanymi do degustacji przez firmy PP Hellena, Agros Holding, GSSCh Dobrosława, Kraft Foods i browar Żywiec. Pozwoliło to przezwyciężyć mity i stereotypy na temat dystansu między unijnymi i polskimi producentami.
|