EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32023R1068
Commission Regulation (EU) 2023/1068 of 1 June 2023 amending Annex II to Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council as regards maximum residue levels for cyantraniliprole in or on certain products (Text with EEA relevance)
Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/1068 z dnia 1 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG)
Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/1068 z dnia 1 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG)
C/2023/3455
OJ L 143, 2.6.2023, p. 27–39
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
2.6.2023 |
PL |
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej |
L 143/27 |
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1068
z dnia 1 czerwca 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotraniliprolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) |
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyjanotraniliprolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) |
W przypadku do cyjanotraniliprolu złożono wniosek o tolerancje importowe na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do stosowania tej substancji w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych na powierzchni ziemniaków, „tropikalnych warzyw korzeniowych i bulwiastych”, „dyniowatych z niejadalną skórką”, kapusty pekińskiej/kapusty pe-tsai, pozostałych kapustnych liściowych, „sałat i warzyw sałatowych”, „szpinaku i podobnych liści” (z wyjątkiem szpinaku), naci pietruszki pomniejszych nasion oleistych (tj. siemienia lnianego, nasion maku, ziaren sezamu, nasion gorczycy, nasion dyni, nasion krokoszu balwierskiego, nasion ogórecznika lekarskiego, nasion lnicznika siewnego, nasion konopi siewnych oraz rącznika pospolitego). Wnioskodawca przedstawił dane wskazujące, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP przewidziane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw do Unii. Na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono drugi wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do moreli. |
(3) |
Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 obydwa wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwo członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. |
(4) |
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP (2). Urząd przekazał tę opinię wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) |
W odniesieniu do cyjanotraniliprolu w morelach, ziemniakach, „tropikalnych warzywach korzeniowych i bulwiastych”, „dyniowatych z niejadalną skórką”, kapuście chińskiej/kapuście pe-tsai, pozostałych kapustnych liściowych, endywii o liściach szerokich, „szpinaku i podobnych liściach” (z wyjątkiem szpinaku) oraz naci pietruszki Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, ponieważ niektóre informacje na temat toksyczności produktów rozpadu cyjanotraniliprolu w produktach przetworzonych są niedostępne. Ponieważ Urząd stwierdził, że narażenie konsumentów na te produkty rozpadu jest niskie, a margines bezpieczeństwa jest szeroki, należy zaproponować ustalenie NDP na poziomie określonym przez Urząd dla cyjanotraniliprolu we wszystkich tych produktach. |
(6) |
W odniesieniu do cyjanotraniliprolu w sałatach Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę w odniesieniu do wyboru zbioru danych na potrzeby określenia NDP. Na podstawie informacji przedstawionych przez Urząd należy zaproponować ustalenie NDP cyjanotraniliprolu w sałatach na poziomie 15 mg/kg na podstawie danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do sałat liściowych. |
(7) |
W odniesieniu do wszystkich innych zmian NDP, o które wystąpili wnioskodawcy w odniesieniu do cyjanotraniliprolu, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. W swojej ocenie Urząd wziął pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkotrwałego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(8) |
Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu. |
(9) |
Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(10) |
Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 czerwca 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) „Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue level for apricots and setting of import tolerances for cyantraniliprole in various crops” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości w odniesieniu do moreli i określenia tolerancji importowych dla cyjanotraniliprolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2022;20(3):7219.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca cyjanotraniliprolu otrzymuje brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu |
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) |
Cyjanotraniliprol |
||
(1) |
(2) |
(3) |
||
0100000 |
OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
||
0110000 |
Owoce cytrusowe |
0,9 |
||
0110010 |
Grejpfruty |
|
||
0110020 |
Pomarańcze |
|
||
0110030 |
Cytryny |
|
||
0110040 |
Limy/limonki |
|
||
0110050 |
Mandarynki |
|
||
0110990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0120000 |
Orzechy z drzew orzechowych |
0,04 |
||
0120010 |
Migdały |
|
||
0120020 |
Orzechy brazylijskie |
|
||
0120030 |
Orzechy nerkowca |
|
||
0120040 |
Kasztany jadalne |
|
||
0120050 |
Orzechy kokosowe |
|
||
0120060 |
Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
|
||
0120070 |
Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
|
||
0120080 |
Orzechy pekan |
|
||
0120090 |
Orzeszki piniowe |
|
||
0120100 |
Orzeszki pistacjowe |
|
||
0120110 |
Orzechy włoskie |
|
||
0120990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0130000 |
Owoce ziarnkowe |
0,8 |
||
0130010 |
Jabłka |
|
||
0130020 |
Gruszki |
|
||
0130030 |
Pigwy |
|
||
0130040 |
Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
||
0130050 |
Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
||
0130990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0140000 |
Owoce pestkowe |
|
||
0140010 |
Morele |
0,7 |
||
0140020 |
Czereśnie |
6 |
||
0140030 |
Brzoskwinie |
1,5 |
||
0140040 |
Śliwki |
0,7 |
||
0140990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0150000 |
Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
||
0151000 |
|
1,5 |
||
0151010 |
Winogrona stołowe |
|
||
0151020 |
Winogrona do produkcji wina |
|
||
0152000 |
|
1,5 |
||
0153000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0153010 |
Jeżyny |
|
||
0153020 |
Jeżyny popielice |
|
||
0153030 |
Maliny (czerwone i żółte) |
|
||
0153990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0154000 |
|
|
||
0154010 |
Borówki amerykańskie |
4 |
||
0154020 |
Żurawiny |
0,08 |
||
0154030 |
Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
4 |
||
0154040 |
Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
4 |
||
0154050 |
Róża dzika |
4 |
||
0154060 |
Morwy (czarne i białe) |
0,01 ((*)) |
||
0154070 |
Głóg włoski |
0,8 |
||
0154080 |
Bez czarny |
0,01 ((*)) |
||
0154990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0160000 |
Owoce różne z |
|
||
0161000 |
|
|
||
0161010 |
Daktyle |
0,01 ((*)) |
||
0161020 |
Figi |
0,01 ((*)) |
||
0161030 |
Oliwki stołowe |
3 |
||
0161040 |
Kumkwat |
0,01 ((*)) |
||
0161050 |
Karambola |
0,01 ((*)) |
||
0161060 |
Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
0,8 |
||
0161070 |
Czapetka kuminowa |
0,01 ((*)) |
||
0161990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0162000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0162010 |
Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
|
||
0162020 |
Liczi chińskie/Śliwka chińska |
|
||
0162030 |
Marakuja/Męczennica jadalna |
|
||
0162040 |
Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
|
||
0162050 |
Caimito |
|
||
0162060 |
Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
|
||
0162990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0163000 |
|
|
||
0163010 |
Awokado |
0,01 ((*)) |
||
0163020 |
Banany |
0,01 ((*)) |
||
0163030 |
Mango |
0,7 |
||
0163040 |
Papaja |
0,01 ((*)) |
||
0163050 |
Granaty/Jabłka granatu |
0,01 ((*)) |
||
0163060 |
Czerymoja |
0,01 ((*)) |
||
0163070 |
Gujawa/Gruszla |
0,01 ((*)) |
||
0163080 |
Ananasy |
0,01 ((*)) |
||
0163090 |
Owoce chlebowca |
0,01 ((*)) |
||
0163100 |
Owoce duriana właściwego |
0,01 ((*)) |
||
0163110 |
Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
0,01 ((*)) |
||
0163990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0200000 |
WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
||
0210000 |
Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
||
0211000 |
|
0,15 |
||
0212000 |
|
0,15 |
||
0212010 |
Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
||
0212020 |
Kartofel słodki/Batat |
|
||
0212030 |
Pochrzyn |
|
||
0212040 |
Maranta trzcinowata |
|
||
0212990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0213000 |
|
0,05 |
||
0213010 |
Buraki |
|
||
0213020 |
Marchew |
|
||
0213030 |
Seler zwyczajny |
|
||
0213040 |
Chrzan pospolity |
|
||
0213050 |
Słonecznik bulwiasty |
|
||
0213060 |
Pasternak |
|
||
0213070 |
Korzeń pietruszki zwyczajnej |
|
||
0213080 |
Rzodkiew zwyczajna |
|
||
0213090 |
Kozibród porolistny/Salsefia |
|
||
0213100 |
Brukiew/Karpiel |
|
||
0213110 |
Rzepa biała/Rzepa jadalna |
|
||
0213990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0220000 |
Warzywa cebulowe |
|
||
0220010 |
Czosnek |
0,05 |
||
0220020 |
Cebula |
0,05 |
||
0220030 |
Szalotka |
0,05 |
||
0220040 |
Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
8 |
||
0220990 |
Pozostałe (2) |
0,05 |
||
0230000 |
Warzywa owocowe |
|
||
0231000 |
|
|
||
0231010 |
Pomidory |
1 |
||
0231020 |
Papryka roczna |
1,5 |
||
0231030 |
Oberżyny/Bakłażany |
1 |
||
0231040 |
Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
1,5 |
||
0231990 |
Pozostałe (2) |
1,5 |
||
0232000 |
|
0,4 |
||
0232010 |
Ogórki |
|
||
0232020 |
Korniszony |
|
||
0232030 |
Cukinie |
|
||
0232990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0233000 |
|
0,4 |
||
0233010 |
Melony |
|
||
0233020 |
Dynie olbrzymie |
|
||
0233030 |
Arbuzy |
|
||
0233990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0234000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0239000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0240000 |
Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
|
||
0241000 |
|
2 |
||
0241010 |
Brokuły |
|
||
0241020 |
Kalafiory |
|
||
0241990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0242000 |
|
2 |
||
0242010 |
Brukselka/Kapusta brukselska |
|
||
0242020 |
Kapusta głowiasta |
|
||
0242990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0243000 |
|
|
||
0243010 |
Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
30 |
||
0243020 |
Jarmuż |
0,01 ((*)) |
||
0243990 |
Pozostałe (2) |
30 |
||
0244000 |
|
2 |
||
0250000 |
Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
||
0251000 |
|
15 |
||
0251010 |
Roszpunka warzywna |
|
||
0251020 |
Sałaty |
|
||
0251030 |
Endywia o liściach szerokich |
|
||
0251040 |
Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
||
0251050 |
Gorczycznik wiosenny |
|
||
0251060 |
Rokietta siewna/rukola |
|
||
0251070 |
Gorczyca sarepska |
|
||
0251080 |
Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
||
0251990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0252000 |
|
|
||
0252010 |
Szpinak |
0,01 ((*)) |
||
0252020 |
Portulaka pospolita |
20 |
||
0252030 |
Boćwina |
20 |
||
0252990 |
Pozostałe (2) |
20 |
||
0253000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0254000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0255000 |
|
0,01 ((*)) |
||
0256000 |
|
|
||
0256010 |
Trybula |
0,02 ((*)) |
||
0256020 |
Szczypiorek |
0,02 ((*)) |
||
0256030 |
Liście selera |
0,02 ((*)) |
||
0256040 |
Pietruszka – nać |
20 |
||
0256050 |
Szałwia lekarska |
0,02 ((*)) |
||
0256060 |
Rozmaryn lekarski |
0,02 ((*)) |
||
0256070 |
Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
0,02 ((*)) |
||
0256080 |
Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
0,02 ((*)) |
||
0256090 |
Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
0,02 ((*)) |
||
0256100 |
Estragon |
0,02 ((*)) |
||
0256990 |
Pozostałe (2) |
0,02 ((*)) |
||
0260000 |
Warzywa strączkowe |
|
||
0260010 |
Fasola (w strąkach) |
1,5 |
||
0260020 |
Fasola (bez strąków) |
0,3 |
||
0260030 |
Groch (w strąkach) |
2 |
||
0260040 |
Groch (bez strąków) |
0,3 |
||
0260050 |
Soczewica |
0,01 ((*)) |
||
0260990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0270000 |
Warzywa łodygowe |
|
||
0270010 |
Szparagi |
0,01 ((*)) |
||
0270020 |
Karczochy hiszpańskie |
0,01 ((*)) |
||
0270030 |
Seler |
15 |
||
0270040 |
Fenkuł włoski/Koper włoski |
0,01 ((*)) |
||
0270050 |
Karczochy zwyczajne |
0,1 |
||
0270060 |
Pory |
0,01 ((*)) |
||
0270070 |
Rabarbar |
0,01 ((*)) |
||
0270080 |
Pędy bambusa |
0,01 ((*)) |
||
0270090 |
Rdzenie palmowe |
0,01 ((*)) |
||
0270990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0280000 |
Grzyby, mchy i porosty |
0,01 ((*)) |
||
0280010 |
Grzyby uprawne |
|
||
0280020 |
Grzyby dzikie |
|
||
0280990 |
Mchy i porosty |
|
||
0290000 |
Algi i organizmy prokariotyczne |
0,01 ((*)) |
||
0300000 |
JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH |
|
||
0300010 |
Fasola |
0,3 |
||
0300020 |
Soczewica |
0,01 ((*)) |
||
0300030 |
Groch |
0,01 ((*)) |
||
0300040 |
Łubin biały |
0,01 ((*)) |
||
0300990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0400000 |
NASIONA I OWOCE OLEISTE |
|
||
0401000 |
Nasiona oleiste |
|
||
0401010 |
Siemię lniane |
1,5 |
||
0401020 |
Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
0,01 ((*)) |
||
0401030 |
Nasiona maku |
1,5 |
||
0401040 |
Ziarna sezamu |
1,5 |
||
0401050 |
Ziarna słonecznika |
0,5 |
||
0401060 |
Ziarna rzepaku |
0,8 |
||
0401070 |
Ziarna soi zwyczajnej |
0,4 |
||
0401080 |
Nasiona gorczycy |
1,5 |
||
0401090 |
Nasiona bawełny |
1,5 |
||
0401100 |
Nasiona dyni |
1,5 |
||
0401110 |
Nasiona krokoszu barwierskiego |
1,5 |
||
0401120 |
Nasiona ogórecznika lekarskiego |
1,5 |
||
0401130 |
Nasiona lnicznika siewnego |
1,5 |
||
0401140 |
Nasiona konopi siewnych |
1,5 |
||
0401150 |
Rącznik pospolity |
1,5 |
||
0401990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0402000 |
Owoce oleiste |
|
||
0402010 |
Oliwki do produkcji oliwy |
3 |
||
0402020 |
Nasiona palm olejowych |
0,01 ((*)) |
||
0402030 |
Owoce palm olejowych |
0,01 ((*)) |
||
0402040 |
Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
0,01 ((*)) |
||
0402990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
0500000 |
ZBOŻA |
0,01 ((*)) |
||
0500010 |
Jęczmień |
|
||
0500020 |
Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
|
||
0500030 |
Kukurydza |
|
||
0500040 |
Proso zwyczajne |
|
||
0500050 |
Owies zwyczajny |
|
||
0500060 |
Ryż siewny |
|
||
0500070 |
Żyto zwyczajne |
|
||
0500080 |
Sorgo japońskie |
|
||
0500090 |
Pszenica zwyczajna |
|
||
0500990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0600000 |
HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
|
||
0610000 |
Herbaty |
0,05 ((*)) |
||
0620000 |
Ziarna kawy |
0,05 |
||
0630000 |
Napary ziołowe z |
|
||
0631000 |
|
0,05 ((*)) |
||
0631010 |
Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
||
0631020 |
Ketmia szczawiowa |
|
||
0631030 |
Róża |
|
||
0631040 |
Jaśmin |
|
||
0631050 |
Lipa |
|
||
0631990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0632000 |
|
0,05 ((*)) |
||
0632010 |
Truskawka |
|
||
0632020 |
Aspalat prosty |
|
||
0632030 |
Ostrokrzew paragwajski |
|
||
0632990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0633000 |
|
0,2 |
||
0633010 |
Kozłek lekarski |
|
||
0633020 |
Żeń-szeń |
|
||
0633990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0639000 |
|
0,05 ((*)) |
||
0640000 |
Ziarna kakaowe |
0,05 ((*)) |
||
0650000 |
Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
0,05 ((*)) |
||
0700000 |
CHMIEL |
0,05 ((*)) |
||
0800000 |
PRZYPRAWY |
|
||
0810000 |
Przyprawy nasienne |
0,05 ((*)) |
||
0810010 |
Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
||
0810020 |
Kminek czarny/Czarny kmin |
|
||
0810030 |
Seler |
|
||
0810040 |
Kolendra siewna |
|
||
0810050 |
Kmin rzymski |
|
||
0810060 |
Koper ogrodowy |
|
||
0810070 |
Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
||
0810080 |
Kozieradka pospolita |
|
||
0810090 |
Gałka muszkatołowa |
|
||
0810990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0820000 |
Przyprawy owocowe |
0,05 ((*)) |
||
0820010 |
Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
||
0820020 |
Pieprz syczuański |
|
||
0820030 |
Kminek zwyczajny |
|
||
0820040 |
Kardamon malabarski |
|
||
0820050 |
Jagody jałowca |
|
||
0820060 |
Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
||
0820070 |
Wanilia |
|
||
0820080 |
Tamarynd |
|
||
0820990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0830000 |
Przyprawy korowe |
0,05 ((*)) |
||
0830010 |
Cynamon |
|
||
0830990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0840000 |
Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
||
0840010 |
Lukrecja |
0,2 |
||
0840020 |
Imbir lekarski (10) |
|
||
0840030 |
Kurkuma |
0,2 |
||
0840040 |
Chrzan pospolity (11) |
|
||
0840990 |
Pozostałe (2) |
0,2 |
||
0850000 |
Przyprawy pączkowe |
0,05 ((*)) |
||
0850010 |
Goździki |
|
||
0850020 |
Kapary |
|
||
0850990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0860000 |
Przyprawy ze słupków kwiatowych |
0,05 ((*)) |
||
0860010 |
Szafran |
|
||
0860990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0870000 |
Przyprawy z osnówki nasiona |
0,05 ((*)) |
||
0870010 |
Kwiat muszkatołowy |
|
||
0870990 |
Pozostałe (2) |
|
||
0900000 |
ROŚLINY CUKRODAJNE |
|
||
0900010 |
Korzenie buraka cukrowego |
0,05 |
||
0900020 |
Trzcina cukrowa |
0,01 ((*)) |
||
0900030 |
Cykoria podróżnik, korzenie |
0,05 |
||
0900990 |
Pozostałe (2) |
0,01 ((*)) |
||
1000000 |
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
||
1010000 |
Towary z |
|
||
1011000 |
|
|
||
1011010 |
Mięśnie |
0,2 |
||
1011020 |
Tłuszcz |
0,5 |
||
1011030 |
Wątroba |
1,5 |
||
1011040 |
Nerka |
1,5 |
||
1011050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
1,5 |
||
1011990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1012000 |
|
|
||
1012010 |
Mięśnie |
0,2 |
||
1012020 |
Tłuszcz |
0,5 |
||
1012030 |
Wątroba |
1,5 |
||
1012040 |
Nerka |
1,5 |
||
1012050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
1,5 |
||
1012990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1013000 |
|
|
||
1013010 |
Mięśnie |
0,2 |
||
1013020 |
Tłuszcz |
0,5 |
||
1013030 |
Wątroba |
1,5 |
||
1013040 |
Nerka |
1,5 |
||
1013050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
1,5 |
||
1013990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1014000 |
|
|
||
1014010 |
Mięśnie |
0,2 |
||
1014020 |
Tłuszcz |
0,5 |
||
1014030 |
Wątroba |
1,5 |
||
1014040 |
Nerka |
1,5 |
||
1014050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
1,5 |
||
1014990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1015000 |
|
|
||
1015010 |
Mięśnie |
0,2 |
||
1015020 |
Tłuszcz |
0,5 |
||
1015030 |
Wątroba |
1,5 |
||
1015040 |
Nerka |
1,5 |
||
1015050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
1,5 |
||
1015990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1016000 |
|
|
||
1016010 |
Mięśnie |
0,02 |
||
1016020 |
Tłuszcz |
0,04 |
||
1016030 |
Wątroba |
0,15 |
||
1016040 |
Nerka |
0,15 |
||
1016050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
0,15 |
||
1016990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1017000 |
|
|
||
1017010 |
Mięśnie |
0,2 |
||
1017020 |
Tłuszcz |
0,5 |
||
1017030 |
Wątroba |
1,5 |
||
1017040 |
Nerka |
1,5 |
||
1017050 |
Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
1,5 |
||
1017990 |
Pozostałe (2) |
0,01 |
||
1020000 |
Mleko |
0,02 |
||
1020010 |
Bydło |
|
||
1020020 |
Owce |
|
||
1020030 |
Kozy |
|
||
1020040 |
Konie |
|
||
1020990 |
Pozostałe (2) |
|
||
1030000 |
Jaja ptasie |
0,15 |
||
1030010 |
Kury |
|
||
1030020 |
Kaczki |
|
||
1030030 |
Gęsi |
|
||
1030040 |
Przepiórki |
|
||
1030990 |
Pozostałe (2) |
|
||
1040000 |
Miód i pozostałe produkty pszczele (7) |
0,05 ((*)) |
||
1050000 |
Płazy i gady |
0,01 |
||
1060000 |
Bezkręgowe zwierzęta lądowe |
0,01 |
||
1070000 |
Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe |
0,01 |
||
1100000 |
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
||
1200000 |
PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
||
1300000 |
PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
((*)) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.".