FAO: „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym”
Ciekawym przykładem podanym w rozdziale o rozwiązaniach krajowych jest sprawa w Europejskim Trybunale Sprawiedliwości C-195-14 dotycząca wprowadzającego w błąd znakowania żywności. Podano także przykłady z Australii i USA.
W publikacji szeroko omówiono specyfikę handlu internetowego.
W podsumowaniu czytamy, że strategie prawne i narzędzia powinny obejmować koordynację z agencjami publicznymi i przedsiębiorstwami spożywczymi, a także nowe technologie wykrywania i testowania. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwości identyfikowalności i etykietowania oraz takie kwestie jak informowanie konsumentów, zachęcanie do opracowywania najlepszych praktyk biznesowych czy systemy egzekwowania prawa cywilnego i karnego.
Publikacja do pobrania ze strony FAO:
https://www.fao.org/3/cb9035en/cb9035en.pdf
Źródło: GIJHARS