Raport NIZP PZH-PIB - pozostałości pestycydów w żywności

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB opublikował raport dotyczący potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2022 roku.

W 2022 roku badaniom na obecność pozostałości pestycydów w ramach urzędowej kontroli i monitoringu poddano łącznie 4925 próbek żywności (w tym 4265 próbek pobranych na różnych etapach obrotu oraz 660 pobranych w ramach kontroli granicznej).

 

Badania wykonano na obecność łącznie 486 pozostałości pestycydów. 


NIZP PZH-PIB na podstawie przeprowadzonych badań ocenił, że pozostałości pestycydów stwierdzane w produktach spożywczych pobranych z obrotu w 2022 r. nie stwarzały zagrożenia dla zdrowia konsumentów.


Raport zawiera:

  • Szczegółowe dane dotyczące poziomów pozostałości pestycydów w różnych produktach spożywczych.
  • Analizę potencjalnego ryzyka dla zdrowia konsumentów, w tym dla grup szczególnie wrażliwych, takich jak dzieci i kobiety w ciąży.
  • Porównanie wyników z poprzednimi latami oraz z normami krajowymi i unijnymi.
  • Zalecenia dotyczące monitorowania i kontroli pozostałości pestycydów w żywności.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym raportem, który jest dostępny na stronie >>