Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Wyzwania prawne związane z produkcją żywności”
W dniach 16 - 17 listopada 2022 r. odbyła się konferencja „Wyzwania prawne związane z produkcją żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.

Pierwszą prezentację pt. „Plant food – szansa czy wyzwanie dla przemysłu spożywczego?” wygłosiła Romualda Dolińska, kierownik Działu Konsultacyjno-Prawnego Mérieux NutriSciences - Silliker Polska Sp. z o.o. W trakcie wystąpienia Prelegentka odniosła się do zagrożeń mikrobiologicznych w żywności pochodzenia roślinnego. Dzięki prezentacji uczestnicy zapoznali się z przykładami i wymaganiami prawnymi dotyczącymi substancji antyodżywczych w żywności. Ponadto, Prelegentka udzieliła odpowiedzi, jak sprostać wyzwaniom, aby stworzyć przetworzony środek spożywczy na miarę wyzwań XXI wieku.

 

Kolejne zagadnienie pt. „Aparatura wspierająca produkcję i analizę żywności” przedstawił Piotr Kęsicki, ekspert A.G.A. Analytical Sp. z o. o. Sp. k. W swoim wystąpieniu Prelegent szczegółowo omówił techniki nadkrytyczne oraz techniki chromatograficzne.

 

Następnie Joanna Krakowiak z kancelarii Wardyński i Wspólnicy sp.k. podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat zasady swobodnego przepływu towarów na rynku Unii Europejskiej, a także na temat wyjątków od tej zasady. Ponadto, Prelegentka przywołała przepisy i interpretacje narodowe w krajach członkowskich UE oraz odniosła się do kwestii swobodnego przepływu w kontekście zasady zrównoważonego rozwoju.

 

Ostatnią prezentację pierwszego dnia konferencji „Omówienie stanowisk Stałego Komitetu UE w sprawie klasyfikacji dodatków do żywności” omówiła Joanna Gajda-Wyrębek, Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Prelegentka wyjaśniła, jak prawidłowo sklasyfikować - substancja dodatkowa, składnik żywności, substancja pomocnicza w przetwórstwie czy substancja wzbogacająca.

 

II dzień konferencji prezentacją „Kontrola opakowań żywności – obowiązki przedsiębiorców w zakresie dysponowania dokumentami potwierdzającymi zgodność z przepisami UE” otworzyła Marzena Pawlicka-Cegiełko, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - PIB. W swoim wystąpieniu Ekspertka omówiła deklaracje zgodności i inne dokumenty potwierdzające zgodność, w tym wymagania w przepisach szczegółowych. W trakcie wystąpienia omówiony został także aspekt przekazywania deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw materiałów do kontaktu z żywnością.

 

Kolejną prezentację „Błonnik pokarmowy - kilka słów o metodach analitycznych” przedstawiła Ewelina Ciunel, przedstawicielka GBA POLSKA Sp. z o.o. W trakcie wystąpienia Prelegentka przywołała definicję błonnika pokarmowego, a także odniosła się do przewodnika zawierającego wykaz metod oznaczania błonnika pokarmowego: „Guidance document for competent authorities for the control of compliance with EU legislation on: (…) with regard to methods of analysis for determination of the fibre content declared on a label”. Dzięki prezentacji uczestnicy konferencji poznali przegląd metod analitycznych stosowanych w analizie żywności, a także charakterystykę wybranych metod analitycznych.

 

Ostatnią prezentację pt. „Prace legislacyjne dotyczące zanieczyszczeń żywności i rewizji rozporządzenia nr 1881/2006” wygłosił Andrzej Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Prelegent omówił aktualny i postęp prac legislacyjnych w zakresie akryloamidu, estrów 3-MCPD i estry glicydolu, a także innych zanieczyszczeń surowców i wyrobów gotowych ważne dla producentów żywności.

 

Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor PFPŻ ZP ds. legislacji.

 

Patroni konferencji:

  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Związek POLSKIE MIĘSO

 

wyzwania_prawne_2022-1

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij