Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność funkcjonalna. żywność prozdrowotna. Definicja, aspekty prawne i wytyczne dla firm
Jak wynika z lektury czasopism, takich jak „Journal of Functional Foods”, prowadzone są liczne badania naukowe mające na celu udowodnienie, że żywność lub jej składniki mają korzystny wpływ na zdrowie.

Dowody naukowe służą poparciu hipotezy, że niektóre środki spożywcze lub ich składniki mają korzystny wpływ fizjologiczny i psychologiczny, wykraczający poza dostarczanie podstawowych składników odżywczych. Przedmiotem badań są często: identyfikacja składników biologicznie czynnych, ich biodostępność oraz weryfikacja mechanizmów, dzięki którym żywność lub jej składniki mogą wpływać korzystnie na parametry fizjologiczne lub prewencję chorób. Wyniki badań wpływają też na uzupełnienie klasycznego podejścia dotyczącego żywienia, czyli unikania niedoborów składników odżywczych, o koncepcję „optymalnego” odżywiania. Żywność funkcjonalna jest odpowiedzią przemysłu spożywczego na zainteresowanie i potrzebę „optymalnego” odżywiania, które co do zasady ma służyć uzyskaniu i zachowaniu zdrowia.


Polecamy lekturę artykułu Izabeli Tańskiej, prezes zarządu IGI FOOD LAW opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 3/2022>> 


serotonin-2-1536x1024

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij