Ceny żywności w praktyce stosowania prawa konkurencji oraz zasad ochrony konsumentów. Prawo konkurencji. Część IW ostatnim czasie zagadnienia związane z cenami żywności coraz częściej są podnoszone w debatach politycznych i eksperckich.Kwestie
te można rozpatrywać, biorąc pod uwagę różne aspekty zarówno ekonomiczne, jak i
prawne. Ustalanie cen i podawanie konsumentom informacji o nich nie jest
dowolne i podlega określonym rygorom prawnym, w tym wymaganiom wynikającym z
prawa konkurencji oraz z zasad ochrony konsumentów. Regulacje te wymagają
przede wszystkim znajomości praktyki stosowania prawa, ponieważ opierają się w
głównej mierze na dorobku orzeczniczym właściwych organów egzekwujących prawo
oraz sądów. W związku z powyższym warto wiedzieć, na jakie aspekty
kształtowania i prezentacji cen żywności warto zwracać uwagę w swojej
działalności biznesowej oraz jak zabezpieczyć się przed ryzykiem ewentualnych
zarzutów ze strony organów kontrolujących.
Polecamy lekturę artykułu mecenas Doroty Malgin opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 2/2022>>
pełna lista aktualności
|