Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Żywność w strategii Zielonego Ładu”na Politechnice Gdańskiej
Jubileuszowa, XLV Sesja Naukowa odbędzie się w dniach 1-2 lipca 2021 roku na Wydziale Chemicznym PG. Spotkają się na niej zaproszeni wybitni specjaliści z polskich uczelni i przedstawiciele przemysłu żywnościowego. W programie konferencji przewidziano prezentacje najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w technologii żywności i żywieniu człowieka.

Tematyka konferencji nawiązuje do strategii Unii Europejskiej określanej jako Europejski Zielony Ład, wyznaczającej kierunki rozwoju gospodarki do 2030 roku. Produkcja żywności „od pola do stołu” gra w niej centralną rolę. Europejska żywność musi być bogatym źródłem składników odżywczych, nie stwarzać zagrożeń zdrowotnych oraz mieć wysoką jakość sensoryczną, a jej produkcja powinna wywierać jak najmniejszy wpływ na środowisko.

Wykłady, komunikaty ustne i plakaty przedstawią szereg aspektów dotyczących m.in. kierunków rozwoju w przetwórstwie żywności zorientowanej na konsumenta, bezpieczeństwa i toksykologii żywności, metod oceny jakości, roli mikroorganizmów w żywności, trendów w żywieniu człowieka, nutrigenomiki i metabolomiki, znaczenia żywności i żywienia w dobie zagrożeń epidemiologicznych, żywności w chemoprewencji niezakaźnych chorób chronicznych.

Szczegóły dotyczące Sesji można znaleźć na stronie internetowej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij