Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podsumowanie seminarium IERiGŻ pt. "Konsumpcja cukru w Polsce"
W dniu 6 września br. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej miało miejsce seminarium pt. „Konsumpcja cukru w Polsce”.

Podsumowanie głównych tez wystąpienia prelegenta, dr Piotra Szajnera, Kierownika Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ:

  • cukier pozostaje w UE i w Polsce podstawowym środkiem słodzącym. Substytucyjne środki słodzące mają w UE marginalne znaczenie (przykładowo zużycie cukru w UE wynosi 18.5 mln t vs. zużycie izoglukozy – 0.7 mln t);
  • konsumpcja cukru w Polsce wzrasta wolniej niż jego produkcja. Ponadto, obserwowana jest zróżnicowana dynamika konsumpcji w poszczególnych segmentach rynku. I tak, w przypadku gospodarstw domowych obserwuje się spadek konsumpcji (-2.5% rocznie), podczas gdy w przemyśle spożywczym oraz innych działach gospodarki obserwowany jest wzrost (odpowiednio +2.5% oraz +3.7% rocznie);
  • spadek spożycia cukru w gospodarstwach domowych jest wynikiem zmiany modelu konsumpcji (spadek domowego przetwórstwa owoców i warzyw oraz wypieku ciast, zwracanie uwagi na zdrowy styl życia);
  • największe spożycie cukru charakteryzuje gospodarstwa domowe rolników i emerytów, najmniejsze – gospodarstwa domowe pracowników i osób pracujących na własny rachunek);
  • równocześnie przy spadku spożycia cukru (średnio -4.1%) obserwuje się wzrost spożycia słodzonych artykułów spożywczych (dżemy i marmolady +2,3%, wyroby cukiernicze +3,2%);
  • rosnące zużycie cukru w przemyśle spożywczym jest wynikiem rosnącego eksportu słodzonych artykułów żywnościowych;
  • jeżeli chodzi o zużycie cukru w przemyśle spożywczym, to w Polsce głównymi kategoriami są: słodzone napoje bezalkoholowe (zużycie 350,0 tys. t), czekolada (147,0 tys. t) oraz pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie (131,3 tys. t);
  • poruszona została również kwestia opodatkowania wyrobów zawierających cukier. Prelegent zwracał uwagę, że tego typu rozwiązania mają charakter regresywny. 
PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij