EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0652

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/652 z dnia 20 marca 2023 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Tekst mający znaczenie dla EOG)

C/2023/1783

OJ L 81, 21.3.2023, p. 23–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/652/oj

21.3.2023   

PL

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 81/23


ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/652

z dnia 20 marca 2023 r.

zezwalające na wprowadzenie na rynek prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu. Na podstawie definicji określonej w art. 3 ust. 2 lit. c) rozporządzenia (UE) 2015/2283 tradycyjną żywność z państw trzecich uznaje się za nową żywność.

(2)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 (2) przyjętym na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3)

W dniu 8 października 2021 r. przedsiębiorstwo Zenko Superfoods Pte. Ltd. („wnioskodawca”) poinformowało Komisję w drodze zgłoszenia o zamiarze wprowadzenia na rynek Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wnioskodawca wystąpił o zarejestrowanie prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) do ich używania w takiej postaci jako przekąsek dla ogółu ludności.

(4)

Na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/2468 (3) Komisja zwróciła się do wnioskodawcy o dodatkowe informacje na potrzeby spełnienia wymogów dotyczących ważności zgłoszenia. Wymagane informacje zostały przekazane w dniu 9 lutego 2022 r.

(5)

Zgłoszenie jest zgodne z wymogami określonymi w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Dane przedstawione przez wnioskodawcę dowodzą, że prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) spożywane w takiej postaci w charakterze przekąsek posiadają historię bezpiecznego stosowania żywności w Indiach.

(6)

Na podstawie art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 22 marca 2022 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”).

(7)

W terminie czterech miesięcy określonym w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 państwa członkowskie ani Urząd nie przedłożyły Komisji należycie uzasadnionych zastrzeżeń związanych z bezpieczeństwem dotyczących wprowadzenia na rynek w Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana).

(8)

W dniu 5 września 2022 r. Urząd opublikował „Sprawozdanie techniczne w sprawie zgłoszenia prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego na podstawie art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283” (4). Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii używania prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) nie budzą obaw związanych z bezpieczeństwem.

(9)

Komisja powinna zatem wydać zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (Makhana), w takiej postaci w charakterze przekąski, i odpowiednio uaktualnić unijny wykaz dozwolonej nowej żywności.

(10)

Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1.   Zezwala się na wprowadzanie na rynek w Unii prażonych i ekspandowanych ziaren z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana).

Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) włącza się do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego.

2.   W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 marca 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.

(2)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).

(3)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2468 z dnia 20 grudnia 2017 r. określające wymogi administracyjne i naukowe w odniesieniu do tradycyjnej żywności z państw trzecich zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 55).

(4)  Dziennik EFSA 2022;19(9):EN-7538, https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2022.EN-7538.


ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się następujący wpis:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Warunki stosowania nowej żywności

Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania

Inne wymogi

Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) (tradycyjna żywność z państwa trzeciego)

Określona kategoria żywności

Maksymalne poziomy

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »prażone nasiona Euryale ferox« lub »prażone nasiona makhana (Euryale ferox)«.”

 

Przetworzone orzechy

 

2)

w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się następujący wpis:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Specyfikacje

Prażone i ekspandowane ziarna z nasion Euryale ferox Salisb. (makhana) (tradycyjna żywność z państwa trzeciego)

Opis/definicja

Tradycyjną żywność stanowią prażone i ekspandowane ziarna nasion świeżych roślin Euryale ferox Salisb. (należących do rodziny Nymphaeaceae, zwanych również rozłożnią kolczastą lub eurjalą kolczastą) do spożycia jako przekąska. Tradycyjną żywność produkuje się w szeregu etapów obejmujących zbieranie, mycie i suszenie nasion, pierwsze prażenie w oleju, hartowanie w temperaturze otoczenia, kolejne prażenie w oleju w celu ekspandowania ziaren, a następnie tłuczenie gorących nasion w celu uwolnienia ekspandowanych ziaren. Tradycyjna żywność znana jest również pod nazwą makhana lub orzechy/orzeszki lisie.

Typowe składniki odżywcze:

Tłuszcz: 13,0 g/100 g

Węglowodany: 75,0 g/100 g

Błonnik: 2,5 g/100 g

Białko: 7 g/100 g

Wilgotność (% w/w): < 5,0

Popiół: < 0,5 g/100 g

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów: < 103 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 100 jtk/g

Enterobakterie ogółem: < 10 jtk/g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Listeria monocytogenes: brak w 25 g

Metale ciężkie:

Selen: ≤ 0,8 mg/kg

Miedź: ≤ 30,0 mg/kg

Ołów: ≤ 0,1 mg/kg

Arsen: ≤ 0,1 mg/kg

Kadm: ≤ 0,1 mg/kg

Cyna: ≤ 3,5 mg/kg

Rtęć: ≤ 0,025 mg/kg

Mikotoksyny:

Aflatoksyna B1: ≤ 2,0 μg/kg

Suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2: ≤ 4,0 μg/kg

Ochratoksyna A: ≤ 1,0 μg/kg

Cytrynina: ≤ 20,0 μg/kg

Cyjanotoksyny:

Mikrocystyny: ≤ 0,0015 mg/kg

Pestycydy:

Pestycydy: ≤ 0,01 mg/kg

Zanieczyszczenia procesowe:

Akrylamid: ≤ 40,0 μg/kg

Suma WWA (PAH): ≤ 10,0 μg/kg

Suma dioksynopodobnych PCB: ≤ 0,35 pg/g

3-MCPD: ≤ 20,0 μg/kg

Estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (wyrażone jako glicydol): ≤ 500,0 μg/kg

Suma 3-MCPD i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych: ≤ 750,0 μg/kg

jtk: jednostki tworzące kolonię; WWA (PAH): wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne; PCB: polichlorowane bifenyle; 3-MCPD: 3-monochloropropanodiol.”


Top