EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1078

Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/1078 z dnia 15 kwietnia 2024 r. zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni

C/2024/2341

Dz.U. L, 2024/1078, 16.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1078/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document Date of entry into force unknown (pending notification) or not yet in force., Date of effect: 06/05/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1078/oj

European flag

Dziennik Urzędowy
Unii Europejskiej

PL

Seria L


2024/1078

16.4.2024

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1078

z dnia 15 kwietnia 2024 r.

zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru, pirymetanilu i piasku kwarcowego w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP”) substancji czynnych azoksystrobina, flonikamid, izofetamid, mefentriflukonazol, metazachlor i pirymetanil określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Piasek kwarcowy tymczasowo włączono do załącznika IV do tego rozporządzenia.

(2)

W odniesieniu do azoksystrobiny złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w odniesieniu do chmielu na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku flonikamidu taki wniosek złożono w odniesieniu do kapusty pekińskiej/pe-tsai, jarmużu i kalarepy. W przypadku izofetamidu taki wniosek złożono w odniesieniu do sałat i warzyw sałatowych (z wyjątkiem sałat). W przypadku mefentriflukonazolu taki wniosek złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzeszków pistacjowych, truskawek, pozostałych drobnych owoców i jagód, oliwek stołowych, kaki/persymony, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, dyniowatych z jadalną skórką, dyniowatych z niejadalną skórką, kapustnych kwitnących, brukselki, kapusty głowiastej, rokietty siewnej/rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach, szpinaku, ziół i kwiatów jadalnych, fasoli (bez strąków), grochu (bez strąków), karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, siemienia lnianego, nasion maku, ziaren soi zwyczajnej, nasion gorczycy, nasion lnicznika siewnego, oliwek do produkcji oliwy, chmielu, wątroby świń, świń i innych. W przypadku metazachloru taki wniosek złożono w odniesieniu do porów i miodu. W przypadku pirymetanilu taki wniosek złożono w odniesieniu do winogron stołowych, czosnku i miodu. Ponadto w odniesieniu do pirymetanilu podczas przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca przedłożył niedostępne wcześniej informacje na temat metod analitycznych w odniesieniu do miodu.

(3)

Zgodnie z art. 8 i 9 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny wniosków i przekazało Komisji sprawozdania oceniające.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających. Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5)

W odniesieniu do flonikamidu w „kapustnych liściowych, pozostałych” – ponieważ należy ekstrapolować dane z badań pozostałości na jarmużu na „kapustne liściowe, pozostałe”, co potwierdzają wytyczne techniczne w sprawie ekstrapolacji NDP (3), nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii dotyczącej w szczególności tych upraw. Należy zatem ustalić NDP flonikamidu w odniesieniu do „kapustnych liściowych, pozostałych” na poziomie 0,5 mg/kg na podstawie badań pozostałości na jarmużu.

(6)

W odniesieniu do mefentriflukonazolu w soczewicy, łubinie białym i „jadalnych nasionach roślin strączkowych, pozostałych” Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dodatkową analizę, by rozstrzygnąć, czy nowy NDP należy ustalić na poziomie 0,2 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie oceny badań pozostałości na suchym grochu, czy na poziomie 0,15 mg/kg, jak stwierdził Urząd na podstawie połączonej oceny badań pozostałości na suchej fasoli i suchym grochu. W związku z tym, że urząd stwierdził, że oba te poziomy byłyby bezpieczne dla konsumentów oraz w celu zapewnienia, aby zaproponowany NDP w sposób wiarygodny obejmował zastosowania zgodnie z dobrymi praktykami rolniczymi w odniesieniu do grochu, należy wyznaczyć NDP mefentriflukonazolu w soczewicy, łubinie białym i „jadalnych nasionach roślin strączkowych, pozostałych” na wyższym poziomie wynoszącym 0,2 mg/kg.

(7)

W przypadku mefentriflukonazolu Urząd stwierdził, że dane przedłożone przez wnioskodawcę w odniesieniu do orzechów laskowych, fasoli i ziaren soi zwyczajnej nie są wystarczające do wyznaczenia nowych NDP. Nie proponuje się zatem żadnych zmian w odniesieniu do tych NDP.

(8)

W przypadku przedłożonych przez wnioskodawcę wcześniej niedostępnych informacji na temat metod analitycznych w odniesieniu do pirymetanilu w miodzie Urząd stwierdził, że przedstawiona nowa metoda została odpowiednio zwalidowana. W związku z tym z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy skreślić wymóg przedkładania dodatkowych informacji na temat metod analitycznych w odniesieniu do pirymetanilu w miodzie.

(9)

W odniesieniu do wszystkich pozostałych zmian NDP azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru i pirymetanilu, o które wystąpili wnioskodawcy, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych i że takie zmiany są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(10)

Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP są dopuszczalne.

(11)

Piasek kwarcowy został tymczasowo włączony do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia jego oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG (4) albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (5) oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosku o odnowienie zatwierdzenia tej substancji czynnej na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej piasku kwarcowego (6). Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane dla piasku kwarcowego. W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem zachować wpis dotyczący tej substancji oraz skreślić przypis dotyczący jej tymczasowego włączenia.

(12)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2024 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1)   Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj.

(2)  EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny w chmielu. Dziennik EFSA, 21(8), 1–25. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8124.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów flonikamidu w jarmużu, kapuście pekińskiej i kalarepie. Dziennik EFSA, 21(8), 1–31. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8202.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izofetamidu w niektórych warzywach sałatowych. Dziennik EFSA, 21(8), 1–27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8206.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości mefentriflukonazolu w różnych towarach. Dziennik EFSA, 21(9), 1–139. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8237.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metazachloru w porach i miodzie. Dziennik EFSA, 21(8), 1–27. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8220.

EFSA, 2023. Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pirymetanilu w winogronach stołowych, czosnku i miodzie. Dziennik EFSA, 21(8), 1–30. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8195.

(3)   „Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin” (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 – 10 maja 2023 r.).

(4)  Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1991/414/oj).

(5)  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/1107/oj).

(6)   „Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance quartz sand” (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej piasek kwarcowy). Dziennik EFSA 2022;20(9):7552. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7552.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II kolumny dotyczące azoksystrobiny, flonikamidu, izofetamidu, mefentriflukonazolu, metazachloru i pirymetanilu otrzymują brzmienie:

Załącznik II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)  (1)

Azoksystrobina

Flonikamid (suma flonikamidu,TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)

Izofetamid

Mefentriflukonazol

Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R)

Pirymetanil (R)

„0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

 

 

 

 

0,02  (*1)

 

0110000

Owoce cytrusowe

15

0,15

0,01  (*1)

0,5

 

8

0110010

Grejpfruty

 

 

 

 

 

 

0110020

Pomarańcze

 

 

 

 

 

 

0110030

Cytryny

 

 

 

 

 

 

0110040

Limy/limonki

 

 

 

 

 

 

0110050

Mandarynki

 

 

 

 

 

 

0110990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

 

0,06  (*1)

0,01  (*1)

 

 

 

0120010

Migdały

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,2

0120020

Orzechy brazylijskie

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120030

Orzechy nerkowca

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120040

Kasztany jadalne

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120050

Orzechy kokosowe

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120080

Orzechy pekan

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120090

Orzeszki piniowe

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120100

Orzeszki pistacjowe

1

 

 

0,05

 

0,2

0120110

Orzechy włoskie

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0120990

Pozostałe (2)

0,01

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01  (*1)

0,3

0,6

0,4

 

15

0130010

Jabłka

 

 

 

 

 

 

0130020

Gruszki

 

 

 

 

 

 

0130030

Pigwy

 

 

 

 

 

 

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

 

 

 

 

 

 

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

 

 

 

 

 

 

0130990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0140000

Owoce pestkowe

2

 

 

 

 

 

0140010

Morele

 

0,3

3

0,7

 

10

0140020

Czereśnie

 

0,4

4

2

 

4

0140030

Brzoskwinie

 

0,4

3

0,7

 

10

0140040

Śliwki

 

0,3

0,8

0,5

 

2

0140990

Pozostałe (2)

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

 

 

 

 

 

 

0151000

a)

winogrona

3

0,03  (*1)

4

0,9

 

 

0151010

Winogrona stołowe

 

 

 

 

 

6

0151020

Winogrona do produkcji wina

 

 

 

 

 

5

0152000

b)

truskawki

10

0,7

4

0,8

 

5

0153000

c)

owoce leśne

5

 

7

0,01  (*1)

 

 

0153010

Jeżyny

 

1

 

 

 

15

0153020

Jeżyny popielice

 

0,03  (*1)

 

 

 

0,01  (*1)

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

 

1

 

 

 

15

0153990

Pozostałe (2)

 

0,03  (*1)

 

 

 

0,01  (*1)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

 

 

 

2

 

 

0154010

Borówki amerykańskie

5

0,8

4

 

 

8

0154020

Żurawiny

0,5

0,8

4

 

 

5

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

5

0,8

4

 

 

5

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

5

0,8

4

 

 

5

0154050

Róża dzika

5

0,7

4

 

 

5

0154060

Morwy (czarne i białe)

5

0,7

0,01  (*1)

 

 

5

0154070

Głóg włoski

5

0,7

0,6

 

 

15

0154080

Bez czarny

5

0,7

0,01  (*1)

 

 

5

0154990

Pozostałe (2)

5

0,7

0,01  (*1)

 

 

5

0160000

Owoce różne z

 

0,03  (*1)

 

 

 

 

0161000

a)

jadalną skórką

 

 

 

 

 

 

0161010

Daktyle

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0161020

Figi

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

2

 

0,02  (*1)

0161040

Kumkwat

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0161050

Karambola

0,1

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,01  (*1)

 

0,6

0,2

 

15

0161070

Czapetka kuminowa

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

 

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,01  (*1)

 

 

 

 

 

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,01  (*1)

 

 

 

 

 

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

4

 

 

 

 

 

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,3

 

 

 

 

 

0162050

Caimito

0,01  (*1)

 

 

 

 

 

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,01  (*1)

 

 

 

 

 

0162990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

 

 

 

 

 

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

 

 

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

 

0163010

Awokado

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163020

Banany

2

 

 

 

 

0,1

0163030

Mango

4

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163040

Papaja

0,3

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163060

Czerymoja

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,2

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163080

Ananasy

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163090

Owoce chlebowca

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

 

 

 

 

0,01  (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

 

 

 

 

 

 

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

 

 

0,01  (*1)

 

 

 

0211000

a)

ziemniaki

7

0,09

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,05  (*1)

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

1

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

 

 

 

 

 

 

0212020

Kartofel słodki/Batat

 

 

 

 

 

 

0212030

Pochrzyn

 

 

 

 

 

 

0212040

Maranta trzcinowata

 

 

 

 

 

 

0212990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

 

 

 

0,1

 

 

0213010

Buraki

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0213020

Marchew

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

1

0213030

Seler zwyczajny

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0213040

Chrzan pospolity

1

0,3

 

 

0,9

0,01  (*1)

0213050

Słonecznik bulwiasty

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0213060

Pasternak

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0213080

Rzodkiew zwyczajna

1,5

0,6

 

 

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0213100

Brukiew/Karpiel

1

0,3

 

 

0,9

0,01  (*1)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

1

0,3

 

 

0,9

0,01  (*1)

0213990

Pozostałe (2)

1

0,3

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

10

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

 

0220010

Czosnek

 

 

 

 

0,06  (*1)

0,03

0220020

Cebula

 

 

 

 

0,02  (*1)

0,2

0220030

Szalotka

 

 

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

 

 

 

 

0,02  (*1)

3

0220990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0230000

Warzywa owocowe

 

 

 

 

0,02  (*1)

 

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

3

 

 

 

 

 

0231010

Pomidory

 

0,5

1,5

0,4

 

1

0231020

Papryka roczna

 

0,3

3

0,9

 

2

0231030

Oberżyny/Bakłażany

 

0,5

1,5

0,4

 

1

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

 

0,03  (*1)

3

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0231990

Pozostałe (2)

 

0,03  (*1)

3

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

1

0,5

1

0,3

 

0,8

0232010

Ogórki

 

 

 

 

 

 

0232020

Korniszony

 

 

 

 

 

 

0232030

Cukinie

 

 

 

 

 

 

0232990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

1

0,4

0,01  (*1)

0,3

 

0,01  (*1)

0233010

Melony

 

 

 

 

 

 

0233020

Dynie olbrzymie

 

 

 

 

 

 

0233030

Arbuzy

 

 

 

 

 

 

0233990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

 

 

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

5

0,03  (*1)

 

0,7

0,06  (*1)

 

0241010

Brokuły

 

 

 

 

 

 

0241020

Kalafiory

 

 

 

 

 

 

0241990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0242000

b)

kapustne głowiaste

5

 

 

 

 

 

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

 

0,6

 

0,4

0,06  (*1)

 

0242020

Kapusta głowiasta

 

0,5

 

0,04

0,4

 

0242990

Pozostałe (2)

 

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0243000

c)

kapustne liściowe

6

0,5

 

0,01  (*1)

 

 

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

 

 

 

 

0,6

 

0243020

Jarmuż

 

 

 

 

0,15

 

0243990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

0,2

 

0244000

d)

kalarepa

5

0,15

 

0,01  (*1)

0,3

 

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

 

 

 

 

 

 

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

10

0,07

20

 

0,02  (*1)

 

0251010

Roszpunka warzywna

 

 

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0251020

Sałaty

 

 

 

0,01  (*1)

 

20

0251030

Endywia o liściach szerokich

 

 

 

0,01  (*1)

 

20

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

 

 

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0251050

Gorczycznik wiosenny

 

 

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0251060

Rokietta siewna/rukola

 

 

 

7

 

0,01  (*1)

0251070

Gorczyca sarepska

 

 

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

 

 

 

7

 

20

0251990

Pozostałe (2)

 

 

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

15

0,03  (*1)

20

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0252010

Szpinak

 

 

 

7

 

 

0252020

Portulaka pospolita

 

 

 

0,01  (*1)

 

 

0252030

Boćwina

 

 

 

0,01  (*1)

 

 

0252990

Pozostałe (2)

 

 

 

0,01  (*1)

 

 

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,3

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

70

6

20

7

0,1  (*1)

20

0256010

Trybula

 

 

 

 

 

 

0256020

Szczypiorek

 

 

 

 

 

 

0256030

Liście selera

 

 

 

 

 

 

0256040

Pietruszka – nać

 

 

 

 

 

 

0256050

Szałwia lekarska

 

 

 

 

 

 

0256060

Rozmaryn lekarski

 

 

 

 

 

 

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

 

 

 

 

 

 

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

 

 

 

 

 

 

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

 

 

 

 

 

 

0256100

Estragon

 

 

 

 

 

 

0256990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0260000

Warzywa strączkowe

3

 

 

 

0,02  (*1)

 

0260010

Fasola (w strąkach)

 

1,5

0,6

0,01  (*1)

 

3

0260020

Fasola (bez strąków)

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,04

 

0,01  (*1)

0260030

Groch (w strąkach)

 

1,5

0,6

0,01  (*1)

 

3

0260040

Groch (bez strąków)

 

0,7

0,01  (*1)

0,08

 

0,2

0260050

Soczewica

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0260990

Pozostałe (2)

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

 

 

 

0270010

Szparagi

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

15

 

 

3

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270030

Seler

15

 

 

3

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

10

 

 

3

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270050

Karczochy zwyczajne

5

 

 

0,7

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0270060

Pory

10

 

 

0,01  (*1)

0,3

4

0270070

Rabarbar

0,6

 

 

3

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270080

Pędy bambusa

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0280010

Grzyby uprawne

 

 

 

 

 

 

0280020

Grzyby dzikie

 

 

 

 

 

 

0280990

Mchy i porosty

 

 

 

 

 

 

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01  (*1)

0,03  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,15

0,8

0,09

 

0,02  (*1)

 

0300010

Fasola

 

 

 

0,01  (*1)

 

0,5

0300020

Soczewica

 

 

 

0,2

 

0,5

0300030

Groch

 

 

 

0,2

 

0,5

0300040

Łubin biały

 

 

 

0,2

 

0,5

0300990

Pozostałe (2)

 

 

 

0,2

 

0,01  (*1)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

 

 

 

 

 

0,02  (*1)

0401000

Nasiona oleiste

 

 

 

 

 

 

0401010

Siemię lniane

0,4

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,08

0,06  (*1)

 

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,2

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401030

Nasiona maku

0,5

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,08

0,02  (*1)

 

0401040

Ziarna sezamu

0,01  (*1)

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401050

Ziarna słonecznika

0,5

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,05

0,06  (*1)

 

0401060

Ziarna rzepaku

0,7

0,06  (*1)

0,015

0,06

0,06  (*1)

 

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,5

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401080

Nasiona gorczycy

0,5

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,08

0,06  (*1)

 

0401090

Nasiona bawełny

0,7

0,2

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401100

Nasiona dyni

0,01  (*1)

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,4

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,4

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,06  (*1)

 

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,5

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,08

0,06  (*1)

 

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01  (*1)

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401150

Rącznik pospolity

0,01  (*1)

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0401990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

0,06  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,02  (*1)

 

0402000

Owoce oleiste

 

0,06  (*1)

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

 

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,01  (*1)

 

 

3

 

 

0402020

Nasiona palm olejowych

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

 

 

0402030

Owoce palm olejowych

0,03

 

 

0,01  (*1)

 

 

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

 

 

0402990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

 

 

0500000

ZBOŻA

 

 

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

 

0500010

Jęczmień

1,5

0,4

 

0,6

 

0,05 (+) (*1)

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01  (*1)

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0500030

Kukurydza

0,02

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0500040

Proso zwyczajne

0,01  (*1)

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0500050

Owies zwyczajny

1,5

0,4

 

0,6

 

0,05 (+) (*1)

0500060

Ryż siewny

5

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

 

0,05  (*1)

0500070

Żyto zwyczajne

0,5

2

 

0,05

 

0,05 (+) (*1)

0500080

Sorgo japońskie

10

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

 

0,05  (*1)

0500090

Pszenica zwyczajna

0,5

2

 

0,05

 

0,05 (+) (*1)

0500990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

0,03  (*1)

 

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

 

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

 

0610000

Herbaty

0,05  (*1)

 

 

 

 

0,05  (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,03

 

 

 

 

0,05  (*1)

0630000

Napary ziołowe z

 

 

 

 

 

 

0631000

a)

kwiatów

60

 

 

 

 

0,05  (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

 

 

 

 

 

 

0631020

Ketmia szczawiowa

 

 

 

 

 

 

0631030

Róża

 

 

 

 

 

 

0631040

Jaśmin

 

 

 

 

 

 

0631050

Lipa

 

 

 

 

 

 

0631990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0632000

b)

liści i ziół

60

 

 

 

 

0,05  (*1)

0632010

Truskawka

 

 

 

 

 

 

0632020

Aspalat prosty

 

 

 

 

 

 

0632030

Ostrokrzew paragwajski

 

 

 

 

 

 

0632990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0633000

c)

korzeni

0,3

 

 

 

 

 

0633010

Kozłek lekarski

 

 

 

 

 

0,05  (*1)

0633020

Żeń-szeń

 

 

 

 

 

1,5

0633990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

0,05  (*1)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05  (*1)

 

 

 

 

0,05  (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05  (*1)

 

 

 

 

0,05  (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05  (*1)

 

 

 

 

0,05  (*1)

0700000

CHMIEL

40

3

0,05  (*1)

15

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0800000

PRZYPRAWY

 

 

 

 

 

 

0810000

Przyprawy nasienne

0,3

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

 

 

 

 

 

 

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

 

 

 

 

 

 

0810030

Seler

 

 

 

 

 

 

0810040

Kolendra siewna

 

 

 

 

 

 

0810050

Kmin rzymski

 

 

 

 

 

 

0810060

Koper ogrodowy

 

 

 

 

 

 

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

 

 

 

 

 

 

0810080

Kozieradka pospolita

 

 

 

 

 

 

0810090

Gałka muszkatołowa

 

 

 

 

 

 

0810990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0820000

Przyprawy owocowe

0,3

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

 

 

 

 

 

 

0820020

Pieprz syczuański

 

 

 

 

 

 

0820030

Kminek zwyczajny

 

 

 

 

 

 

0820040

Kardamon malabarski

 

 

 

 

 

 

0820050

Jagody jałowca

 

 

 

 

 

 

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

 

 

 

 

 

 

0820070

Wanilia

 

 

 

 

 

 

0820080

Tamarynd

 

 

 

 

 

 

0820990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0830000

Przyprawy korowe

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0830010

Cynamon

 

 

 

 

 

 

0830990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

 

 

 

 

 

 

0840010

Lukrecja

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

 

 

 

 

 

 

0840030

Kurkuma

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

 

 

 

 

 

 

0840990

Pozostałe (2)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850010

Goździki

 

 

 

 

 

 

0850020

Kapary

 

 

 

 

 

 

0850990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0860010

Szafran

 

 

 

 

 

 

0860990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

 

 

 

 

 

 

0870990

Pozostałe (2)

 

 

 

 

 

 

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

 

0,03  (*1)

0,01  (*1)

 

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

5

 

 

0,06

 

 

0900020

Trzcina cukrowa

0,05

 

 

0,01  (*1)

 

 

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,09

 

 

0,01  (*1)

 

 

0900990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

 

 

0,01  (*1)

 

 

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

 

 

 

 

 

 

1010000

Towary z

 

 

0,01  (*1)

 

 

 

1011000

a)

świń

 

 

 

 

 

0,1 (+) (*1)

1011010

Mięśnie

0,01 (+) (*1)

0,15

 

0,01  (*1)

0,05  (*1)

(+)

1011020

Tłuszcz

0,05 (+)

0,05

 

0,01  (*1)

0,05  (*1)

(+)

1011030

Wątroba

0,07 (+)

0,2

 

0,02

0,15

(+)

1011040

Nerka

0,07 (+)

0,2

 

0,01  (*1)

0,05  (*1)

(+)

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

0,2

 

0,01  (*1)

0,05  (*1)

(+)

1011990

Pozostałe (2)

0,01 (+) (*1)

0,03

 

0,02

0,05  (*1)

(+)

1012000

b)

bydła

 

 

 

 

 

 

1012010

Mięśnie

0,01 (+) (*1)

0,15

 

0,04

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1012020

Tłuszcz

0,05 (+)

0,05

 

0,2

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1012030

Wątroba

0,07 (+)

0,2

 

0,4

0,4

0,1 (+) (*1)

1012040

Nerka

0,07 (+)

0,2

 

0,15

0,05  (*1)

0,2 (+)

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

0,2

 

0,1

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1012990

Pozostałe (2)

0,01 (+) (*1)

0,04

 

0,4

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1013000

c)

owiec

 

 

 

 

 

 

1013010

Mięśnie

0,01 (+) (*1)

0,15

 

0,06

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1013020

Tłuszcz

0,05 (+)

0,05

 

0,4

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1013030

Wątroba

0,07 (+)

0,2

 

0,7

0,3

0,1 (+) (*1)

1013040

Nerka

0,07 (+)

0,2

 

0,3

0,05  (*1)

0,2 (+)

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

0,2

 

0,3

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1013990

Pozostałe (2)

0,01 (+) (*1)

0,04

 

0,7

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1014000

d)

kóz

 

 

 

 

 

 

1014010

Mięśnie

0,01 (+) (*1)

0,15

 

0,06

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1014020

Tłuszcz

0,05 (+)

0,05

 

0,4

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1014030

Wątroba

0,07 (+)

0,2

 

0,7

0,3

0,1 (+) (*1)

1014040

Nerka

0,07 (+)

0,2

 

0,3

0,05  (*1)

0,2 (+)

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

0,2

 

0,3

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1014990

Pozostałe (2)

0,01 (+) (*1)

0,04

 

0,7

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1015000

e)

koniowatych

 

 

 

 

 

 

1015010

Mięśnie

0,01  (*1)

0,15

 

0,04

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1015020

Tłuszcz

0,05

0,05

 

0,2

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1015030

Wątroba

0,07

0,2

 

0,4

0,3

0,1 (+) (*1)

1015040

Nerka

0,07

0,2

 

0,1

0,05  (*1)

0,2 (+)

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07

0,2

 

0,1

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1015990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

0,04

 

0,4

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1016000

f)

drobiu

0,01 (+) (*1)

 

 

 

0,05  (*1)

0,05 (+) (*1)

1016010

Mięśnie

(+)

0,1

 

0,015

 

(+)

1016020

Tłuszcz

(+)

0,05

 

0,03

 

(+)

1016030

Wątroba

(+)

0,1

 

0,03

 

(+)

1016040

Nerka

(+)

0,1

 

0,03

 

(+)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

(+)

0,1

 

0,03

 

(+)

1016990

Pozostałe (2)

(+)

0,03

 

0,03

 

(+)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

 

 

 

0,01  (*1)

 

 

1017010

Mięśnie

0,01  (*1)

0,15

 

 

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1017020

Tłuszcz

0,05

0,05

 

 

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1017030

Wątroba

0,07

0,2

 

 

0,3

0,1 (+) (*1)

1017040

Nerka

0,07

0,2

 

 

0,05  (*1)

0,2 (+)

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07

0,2

 

 

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1017990

Pozostałe (2)

0,01  (*1)

0,04

 

 

0,05  (*1)

0,1 (+) (*1)

1020000

Mleko

0,01 (+) (*1)

0,15

0,01  (*1)

 

0,01  (*1)

0,05 (+)

1020010

Bydło

(+)

 

 

0,03

 

(+)

1020020

Owce

(+)

 

 

0,04

 

(+)

1020030

Kozy

(+)

 

 

0,04

 

(+)

1020040

Konie

(+)

 

 

0,02

 

(+)

1020990

Pozostałe (2)

(+)

 

 

0,01  (*1)

 

(+)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (+) (*1)

0,15

0,01  (*1)

0,015

0,05  (*1)

0,01 (+) (*1)

1030010

Kury

(+)

 

 

 

 

(+)

1030020

Kaczki

(+)

 

 

 

 

(+)

1030030

Gęsi

(+)

 

 

 

 

(+)

1030040

Przepiórki

(+)

 

 

 

 

(+)

1030990

Pozostałe (2)

(+)

 

 

 

 

(+)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

0,08

0,3

1050000

Płazy i gady

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,05  (*1)

0,05 (+) (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,05  (*1)

0,05 (+) (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01  (*1)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0,01  (*1)

0,05  (*1)

0,05 (+) (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

 

 

 

 

 

 

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

 

 

 

 

 

 

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

 

 

 

 

 

 

(+)

Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub – jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie – uwzględni ich brak.

1011000 a) Świnie

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) Bydło

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) Owce

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) Kozy

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) Drób

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Flonikamid – kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid

Metazachlor (suma metabolitów 479M04 , 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metazachlor – kod 1000000 oprócz 1040000: suma metazachloru i wszystkich jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,6-dimetyloaniliny wyrażona jako metazachlor

Pirymetanil (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Pirymetanil – kod 1020000: suma pirymetanilu i 2-anilino-4,6-dimetylopirymidyn-5-olu wyrażona jako pirymetanil

Pirymetanil - kody 1011000/1012000/1013000/1014000/1015000/1017000: suma pirymetanilu i 2-(4-hydroksyanilino)-4,6-dimetylopirymidynu wyrażona jako pirymetanil

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw przy zaprawianiu nasion są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 lutego 2016 r., lub – jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie – uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

0500050 Owies zwyczajny

0500070 Żyto zwyczajne

0500090 Pszenica zwyczajna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 lutego 2016 r., lub – jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie – uwzględni ich brak.

1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000 Towary z

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1015000 e) koniowatych

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1015990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010 Mięśnie

1017020 Tłuszcz

1017030 Wątroba

1017040 Nerka

1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1017990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

1050000 Płazy i gady

1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe

1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

2)

w załączniku IV

 

pozycja „Piasek kwarcowy (1)” otrzymuje brzmienie:

 

„Piasek kwarcowy”.


(*1)  Wskazuje granicę oznaczalności.

(1)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1078/oj

ISSN 1977-0766 (electronic edition)


Top