EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32023R0605
Commission Implementing Regulation (EU) 2023/605 of 9 March 2023 concerning the authorisation of ethyl oleate, nona-2,6-dien-1-ol, pent-2-en-1-ol, trans-2,cis-6-nonadien-1-ol, 2-dodecenal, nona-2(trans),6(cis)-dienal, nona-2,4-dienal, trans-2-nonenal, 2,4-decadienal, hepta-2,4-dienal, deca-2(trans),4(trans)-dienal, dodec-2(trans)-enal, hept-2(trans)-enal, non-2-enal, nona-2(trans),6(trans)-dienal, undec-2(trans)-enal, trans-2-octenal, trans-2-decenal, tr-2, tr-4-nonadienal, tr-2, tr-4-undecadienal, hex-2(trans)-enyl acetate, hex-2-enyl butyrate, oct-1-en-3-one, isopulegol, 4-terpinenol, linalyl butyrate, linalyl formate, linalyl propionate, linalyl isobutyrate, 3-methyl-2-cyclopenten-1-one, methyl 3-oxo-2-pentyl-1-cyclopentylacetate, benzophenone, benzyl cinnamate, ethyl salicylate, 1,2-dimethoxy-4-(prop-1-enyl)-benzene, myrcene and β-ocimene as feed additives for all animal species (Text with EEA relevance)
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/605 z dnia 9 marca 2023 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie oleinianu etylu, nona-2,6-dien-1-olu, pent-2-en-1-olu, trans-2,cis-6-nonadien-1-olu, 2-dodekenalu, nona-2(trans),6(cis)-dienalu, nona-2,4-dienalu, trans-2-nonenalu, 2,4-dekadienalu, hepta-2,4-dienalu, deka-2(trans),4(trans)-dienalu, dodek-2(trans)-enalu, hept-2(trans)-enalu, non-2-enalu, nona-2(trans),6(trans)-dienalu, undek-2(trans)-enalu, trans-2-oktenalu, trans-2-dekenalu, tr-2, tr-4-nonadienalu, tr-2, tr-4-undekadienalu, octanu heks-2(trans)-enylu, maślanu heks-2-enylu, okt-1-en-3-onu, izopulegolu, 4-terpinenolu, maślanu linalilu, mrówczanu linalilu, propionianu linalilu, izomaślanu linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-onu, 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctanu metylu, benzofenonu, cynamonianu benzylu, salicylanu etylu, 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzenu, mircenu i β-ocymenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Tekst mający znaczenie dla EOG)
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/605 z dnia 9 marca 2023 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie oleinianu etylu, nona-2,6-dien-1-olu, pent-2-en-1-olu, trans-2,cis-6-nonadien-1-olu, 2-dodekenalu, nona-2(trans),6(cis)-dienalu, nona-2,4-dienalu, trans-2-nonenalu, 2,4-dekadienalu, hepta-2,4-dienalu, deka-2(trans),4(trans)-dienalu, dodek-2(trans)-enalu, hept-2(trans)-enalu, non-2-enalu, nona-2(trans),6(trans)-dienalu, undek-2(trans)-enalu, trans-2-oktenalu, trans-2-dekenalu, tr-2, tr-4-nonadienalu, tr-2, tr-4-undekadienalu, octanu heks-2(trans)-enylu, maślanu heks-2-enylu, okt-1-en-3-onu, izopulegolu, 4-terpinenolu, maślanu linalilu, mrówczanu linalilu, propionianu linalilu, izomaślanu linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-onu, 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctanu metylu, benzofenonu, cynamonianu benzylu, salicylanu etylu, 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzenu, mircenu i β-ocymenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Tekst mający znaczenie dla EOG)
C/2023/1537
OJ L 82, 21.3.2023, p. 1–41
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
21.3.2023 |
PL |
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej |
L 82/1 |
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/605
z dnia 9 marca 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie oleinianu etylu, nona-2,6-dien-1-olu, pent-2-en-1-olu, trans-2,cis-6-nonadien-1-olu, 2-dodekenalu, nona-2(trans),6(cis)-dienalu, nona-2,4-dienalu, trans-2-nonenalu, 2,4-dekadienalu, hepta-2,4-dienalu, deka-2(trans),4(trans)-dienalu, dodek-2(trans)-enalu, hept-2(trans)-enalu, non-2-enalu, nona-2(trans),6(trans)-dienalu, undek-2(trans)-enalu, trans-2-oktenalu, trans-2-dekenalu, tr-2, tr-4-nonadienalu, tr-2, tr-4-undekadienalu, octanu heks-2(trans)-enylu, maślanu heks-2-enylu, okt-1-en-3-onu, izopulegolu, 4-terpinenolu, maślanu linalilu, mrówczanu linalilu, propionianu linalilu, izomaślanu linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-onu, 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctanu metylu, benzofenonu, cynamonianu benzylu, salicylanu etylu, 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzenu, mircenu i β-ocymenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) |
W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) |
Substancje: oleinian etylu, nona-2,6-dien-1-ol, pent-2-en-1-ol, trans-2,cis-6-nonadien-1-ol, 2-dodekenal, nona-2(trans),6(cis)-dienal, nona-2,4-dienal, trans-2-nonenal, 2,4-dekadienal, hepta-2,4-dienal, deka-2(trans),4(trans)-dienal, dodek-2(trans)-enal, hept-2(trans)-enal, non-2-enal, nona-2(trans),6(trans)-dienal, undek-2(trans)-enal, trans-2-oktenal, trans-2-dekenal, tr-2, tr-4-nonadienal, tr-2, tr-4-undekadienal, octan heks-2(trans)-enylu, maślan heks-2-enylu, okt-1-en-3-on, izopulegol, 4-terpinenol, maślan linalilu, mrówczan linalilu, propionian linalilu, izomaślan linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-on, 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctan metylu, benzofenon, cynamonian benzylu, salicylan etylu, 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzen, mircen i β-ocymen zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) |
Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) |
Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących” w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w odniesieniu do wszystkich przedmiotowych substancji. |
(5) |
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w opiniach z 25 kwietnia 2012 r. (3), 13 czerwca 2012 r. (4), 13 listopada 2012 r. (5), 12 marca 2013 r. (6), 1 grudnia 2015 r. (7), 20 kwietnia 2016 r. (8), 28 lutego 2019 r. (9), 10 stycznia 2020 r. (10), 28 stycznia 2020 r. (11) i 23 marca 2022 r. (12) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania substancje te nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Wobec braku odpowiednich badań Urząd nie mógł stwierdzić, czy zapewnione jest bezpieczeństwo użytkowników podczas obchodzenia się z przedmiotowymi dodatkami, albo stwierdził, że substancje te należy uznać za substancje drażniące dla skóry i oczu oraz substancje potencjalnie działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. |
(6) |
Urząd stwierdził, że wszystkie przedmiotowe substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Ponowne wykazywanie ich skuteczności nie jest zatem konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(7) |
Ocena wszystkich przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji. Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. |
(8) |
Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać maksymalną zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(9) |
Fakt, że stosowanie przedmiotowych substancji jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(10) |
Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(11) |
Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”, zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 10 października 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 10 kwietnia 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 10 kwietnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 10 kwietnia 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 10 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 10 kwietnia 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 marca 2023 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2012;10(5):2678.
(4) Dziennik EFSA 2012;10(7):2785.
(5) Dziennik EFSA 2012;10(11):2966.
(6) Dziennik EFSA 2013;11(4):3169.
(7) Dziennik EFSA 2016;14(1):4339.
(8) Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
(9) Dziennik EFSA 2019;17(3):5654.
(10) Dziennik EFSA 2020;18(2):6002.
(11) Dziennik EFSA 2020;18(2):6017.
(12) Dziennik EFSA 2022;20(4):7249.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące |
||||||||||||||||||||||||||||||
2b09192 |
Oleinian etylu |
Skład dodatku Oleinian etylu Charakterystyka substancji czynnej Oleinian etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 60 % Wzór chemiczny: C20H38O2 Numer CAS: 111-62-6 Numer FLAVIS: 09.192 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b02049 |
Nona-2,6-dien-1-ol |
Skład dodatku Nona-2,6-dien-1-ol Charakterystyka substancji czynnej Nona-2,6-dien-1-ol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C9H16O Numer CAS: 7786-44-9 Numer FLAVIS: 02.049 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b02050 |
Pent-2-en-1-ol |
Skład dodatku Pent-2-en-1-ol Charakterystyka substancji czynnej Pent-2-en-1-ol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C5H10O Numer CAS: 20273-24-9 Numer FLAVIS: 02.050 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b02231 |
Trans-2,cis-6-nonadien-1-ol |
Skład dodatku Trans-2,cis-6-nonadien-1-ol Charakterystyka substancji czynnej Trans-2,cis-6-nonadien-1-ol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C9H16O Numer CAS: 28069-72-9 Numer FLAVIS: 02.231 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05037 |
2-dodekenal |
Skład dodatku 2-dodekenal Charakterystyka substancji czynnej 2-dodekenal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 93 % Wzór chemiczny: C12H22O Numer CAS: 4826-62-4 Numer FLAVIS: 05.037 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05058 |
Nona-2(trans),6(cis)-dienal |
Skład dodatku Nona-2(trans),6(cis)-dienal Charakterystyka substancji czynnej Nona-2(trans),6(cis)-dienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C9H14O Numer CAS: 557-48-2 Numer FLAVIS: 05.058 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05071 |
Nona-2,4-dienal |
Skład dodatku Nona-2,4-dienal Charakterystyka substancji czynnej Nona-2,4-dienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 89 % Wzór chemiczny: C9H14O Numer CAS: 6750-03-4 Numer FLAVIS: 05.071 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05072 |
Trans-2-nonenal |
Skład dodatku Trans-2-nonenal Charakterystyka substancji czynnej Trans-2-nonenal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C9H16O Numer CAS: 18829-56-6 Numer FLAVIS: 05.072 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05081 |
2,4-dekadienal |
Skład dodatku 2,4-dekadienal Charakterystyka substancji czynnej 2,4-dekadienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 89 % Wzór chemiczny: C10H16O Numer CAS: 2363-88-4 Numer FLAVIS: 05.081 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05084 |
Hepta-2,4-dienal |
Skład dodatku Hepta-2,4-dienal Charakterystyka substancji czynnej Hepta-2,4-dienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C7H10O Numer CAS: 4313-03-5 Numer FLAVIS: 05.084 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05140 |
Deka-2(trans),4(trans)-dienal |
Skład dodatku Deka-2(trans),4(trans)-dienal Charakterystyka substancji czynnej Deka-2(trans),4(trans)-dienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 89 % Wzór chemiczny: C10H16O Numer CAS: 25152-84-5 Numer FLAVIS: 05.140 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05144 |
Dodek-2(trans)-enal |
Skład dodatku Dodek-2(trans)-enal Charakterystyka substancji czynnej Dodek-2(trans)-enal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 89 % Wzór chemiczny: C12H22O Numer CAS: 20407-84-5 Numer FLAVIS: 05.144 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05150 |
Hept-2(trans)-enal |
Skład dodatku Hept-2(trans)-enal Charakterystyka substancji czynnej Hept-2(trans)-enal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 97 % Wzór chemiczny: C7H12O Numer CAS: 18829-55-5 Numer FLAVIS: 05.150 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05171 |
Non-2-enal |
Skład dodatku Non-2-enal Charakterystyka substancji czynnej Non-2-enal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C9H16O Numer CAS: 2463-53-8 Numer FLAVIS: 05.171 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05172 |
Nona-2(trans),6(trans)-dienal |
Skład dodatku Nona-2(trans),6(trans)-dienal Charakterystyka substancji czynnej Nona-2(trans),6(trans)-dienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 97 % Wzór chemiczny: C9H14O Numer CAS: 17587-33-6 Numer FLAVIS: 05.172 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05184 |
Undek-2(trans)-enal |
Skład dodatku Undek-2(trans)-enal Charakterystyka substancji czynnej Undek-2(trans)-enal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C11H20O Numer CAS: 53448-07-0 Numer FLAVIS: 05.184 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05190 |
Trans-2-oktenal |
Skład dodatku Trans-2-oktenal Charakterystyka substancji czynnej Trans-2-oktenal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C8H14O Numer CAS: 2548-87-0 Numer FLAVIS: 05.190 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05191 |
Trans-2-dekenal |
Skład dodatku Trans-2-dekenal Charakterystyka substancji czynnej Trans-2-dekenal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 3913-81-3 Numer FLAVIS: 05.191 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05194 |
Tr-2, tr-4-nonadienal |
Skład dodatku Tr-2, tr-4-nonadienal Charakterystyka substancji czynnej Tr-2, tr-4-nonadienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 89 % Wzór chemiczny: C9H14O Numer CAS: 5910-87-2 Numer FLAVIS: 05.194 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b05196 |
Tr-2, tr-4-undekadienal |
Skład dodatku Tr-2, tr-4-undekadienal Charakterystyka substancji czynnej Tr-2, tr-4-undekadienal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 91 % Wzór chemiczny: C11H18O Numer CAS: 30361-29-6 Numer FLAVIS: 05.196 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09394 |
Octan heks-2(trans)-enylu |
Skład dodatku Octan heks-2(trans)-enylu Charakterystyka substancji czynnej Octan heks-2(trans)-enylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 90 % Wzór chemiczny: C8H14O2 Numer CAS: 2497-18-9 Numer FLAVIS: 09.394 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09396 |
Maślan heks-2-enylu |
Skład dodatku Maślan heks-2-enylu Charakterystyka substancji czynnej Maślan heks-2-enylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 90 % Wzór chemiczny: C10H18O2 Numer CAS: 53398-83-7 Numer FLAVIS: 09.396 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b07081 |
Okt-1-en-3-on |
Skład dodatku Okt-1-en-3-on Charakterystyka substancji czynnej Okt-1-en-3-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 96 % Wzór chemiczny: C8H14O Numer CAS: 4312-99-6 Numer FLAVIS: 07.081 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b02067 |
Izopulegol |
Skład dodatku Izopulegol Charakterystyka substancji czynnej Izopulegol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 89-79-2 Numer FLAVIS: 02.067 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b02072 |
4-terpinenol |
Skład dodatku 4-terpinenol Charakterystyka substancji czynnej 4-terpinenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 96 % Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 562-74-3 Numer FLAVIS: 02.072 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09050 |
Maślan linalilu |
Skład dodatku Maślan linalilu Charakterystyka substancji czynnej Maślan linalilu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C14H24O2 Numer CAS: 78-36-4 Numer FLAVIS: 09.050 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09080 |
Mrówczan linalilu |
Skład dodatku Mrówczan linalilu Charakterystyka substancji czynnej Mrówczan linalilu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 90 % Wzór chemiczny: C11H18O2 Numer CAS: 115-99-1 Numer FLAVIS: 09.080 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09130 |
Propionian linalilu |
Skład dodatku Propionian linalilu Charakterystyka substancji czynnej Propionian linalilu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 92 % Wzór chemiczny: C13H22O2 Numer CAS: 144-39-8 Numer FLAVIS: 09.130 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09423 |
Izomaślan linalilu |
Skład dodatku Izomaślan linalilu Charakterystyka substancji czynnej Izomaślan linalilu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C14H24O2 Numer CAS: 78-35-3 Numer FLAVIS: 09.423 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b07112 |
3-metylo-2-cyklopenten-1-on |
Skład dodatku 3-metylo-2-cyklopenten-1-on Charakterystyka substancji czynnej 3-metylo-2-cyklopenten-1-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 98 % Wzór chemiczny: C6H8O Numer CAS: 2758-18-1 Numer FLAVIS: 07.112 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
|
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09520 |
3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctan metylu |
Skład dodatku 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctan metylu Charakterystyka substancji czynnej 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctan metylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 85 % Wzór chemiczny: C13H22O3 Numer CAS: 24851-98-7 Numer FLAVIS: 09.520 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b07032 |
Benzofenon |
Skład dodatku Benzofenon Charakterystyka substancji czynnej Benzofenon Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 98 % Wzór chemiczny: C13H10O Numer CAS: 119-61-9 Numer FLAVIS: 07.032 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09739 |
Cynamonian benzylu |
Skład dodatku Cynamonian benzylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian benzylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 98 % Wzór chemiczny: C16H14O2 Numer CAS: 103-41-3 Numer FLAVIS: 09.739 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b09748 |
Salicylan etylu |
Skład dodatku Salicylan etylu Charakterystyka substancji czynnej Salicylan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 98 % Wzór chemiczny: C9H10O3 Numer CAS: 118-61-6 Numer FLAVIS: 09.748 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b04013 |
1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzen |
Skład dodatku 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzen Charakterystyka substancji czynnej 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 95 % Wzór chemiczny: C11H14O2 Numer CAS: 93-16-3 Numer FLAVIS: 04.013 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b01008 |
Mircen |
Skład dodatku Mircen Charakterystyka substancji czynnej Mircen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 90 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 123-35-3 Numer FLAVIS: 01.008 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
||||||||||||||||||||||
2b01018 |
β-ocymen |
Skład dodatku β-ocymen Charakterystyka substancji czynnej β-ocymen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: ≥ 80 % Wzór chemiczny: C10H16 Numer CAS: 13877-91-3 Numer FLAVIS: 01.018 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL |
Wszystkie gatunki zwierząt |
— |
— |
— |
|
10 kwietnia 2033 r. |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en